Depremde Sağ Kalmanın Yolları Depremde Yapılması Gerekenler

Depremde sağ kalmanın yolları hakkında hepimiz bilgi sahibi olmalıyız. Çünkü depremin bizi ne zaman gelip bulacağı hiç belli olmadığı gibi, aksine deprem olduğu zaman bazen bunu rüyada deprem görmek ile bile karşılaştırabiliyoruz. Çünkü bizi uykuda yakalayabiliyor. Ve biz uyandığımızda bitmiş olacak kadar kısa da sürebiliyor.

Bazılarımız deprem anında oldukça sakinler ve yerlerinden dahi kıpırdamıyorlar. Bazılarımız ise bir o kadar panik. Bağırıp çağıran, oradan oraya koşuşturan kişi sayısı da oldukça fazla. Peki ama bunlardan hangisi daha doğru? Sakinlik elbette doğru. Ancak bunu tepkisizlikle de birleştirmemek gerekiyor. Panik hali ise enerjinizin tükenmesine neden oluyor.

Depremde Yapılması Gerekenler
Depremde Sağ Kalmanın Yolları

Ülkemiz deprem kuşağında yer aldığı ve depremle her an karşılaşma ihtimalimiz olduğu için bilinçli olmalıyız. Kahramanmaraş, İstanbul, İzmir, Van… gibi yerlerde yaşayanlar deprem anında kahvelerini içmeye devam ettikleri bilgisini paylaşıyorlar. Sizce bu ne kadar doğru? Depremde sağ kalmanın yolları neler?

Her şeyin öncesinde sakin olmalı, panik yaparak enerjinizi tüketmemeli; aksine enerjinizi idareli kullanarak sessiz bir şekilde beklemelisiniz. Bunun sizin için zor olabileceğini biliyoruz. Özellikle de panikseniz… Ama İzmir depreminden sağ kurtulan bebekleri ve çocukları hatırlayın… Onların avantajları depremin ne denli kötü bir şey olduğunu bilmemeleri dolayısı ile korkmamaları idi.

Unutmayın: enkaz altında kalırsanız, o anda sahip olduğunuz imkanların tamamı kısıtlı olacaktır. Dolayısı ile onları gereksiz yere kullanmamalı; sabırlı ve soğuk kanlı olmalısınız. Çünkü orada ne kadar kalacağınızı kestirmeniz zor. Ama başarabilirsiniz… Günler sonra sağ kurtaranları gördük ve bunu başarabilmek için ihtiyacınız olan tek şey bilinçlenmek…

Depremde Sağ Kalmanın Yolları
Depremde Sağ Kalmanın Yolları

Enkazaltında kalırsanız sadece bu durum değil, sizi açlık ve susuzluk da panik hale sokabilir. Ancak bu gibi bir durumda da panik yapmamalısınız. Açlık grevini bilerek yapan insanları düşünün…Demek ki insanlar aç da kalabilir ve bu şekilde de günlerce yaşayabilirler. Her şeyden önemlisi psikolojinizi sağlam tutmak…

Depremde Sağ Kalmanın Yolları

Depremde sağ kalmanın yolları araştırılırken her şeyin öncesinde bağırmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Zaten hareket edemediğiniz için vücudunuz sizi uyku moduna alacaktır. Kendinizi uykuya teslim edebilir ve böylece daha az enerji tüketebilirsiniz. Bunu yapamazsanız bile dışarıdan gelen sesleri algılamak için sessiz olmalısınız.

Yakınınızda bir ses duyduğunuzda, imkanınız varsa ve yapabiliyorsanız sert bir şeyle yere vurabilirsiniz. Ancak sizi fark ettiklerinde yine sessiz kalmalı ve sadece size verdikleri komutları yerine getirmelisiniz. Van depreminden sağ kurtulan bir genç, hayati tehlikesini atlattıktan sonra verdiği ropörtajda şu ifadeleri kullanmıştı: “Sürekli uyku pozisyonundaydık…”

Peki deprem olurken yapılması gerekenler nelerdir? Depremde sağ kalmanın yolları nelerdir? Aslında bu noktada alınması gereken önlemler deprem öncesinden başlar. Deprem ne zaman geleceğini haber vermez. Ancak bizler o her an olabilecekmiş gibi hazırlıklı olmalıyız. Bunun için evinize bir kaç tane düdük alın.

Almış olduğunuz düdükleri evin farklı yerlerine, mümkünse yatakların yan tarafına kaymayacak bir şekilde yerleştirin. Ve deprem olduğunda o düdüğe ulaşmak aklınıza ilk gelen şey olsun. Hemen sonrasında yine hızlı bir şekilde, yatak ile gardolap arasına, cenin şeklinde uzanın.

Bunu yapmanızdaki sebep kendinize bir yaşam üçgeni oluşturmaktır. Dolap yatağın üstüne düşerse sizin nefes alma ve hareket etme alanınız olur. Bu da hayatta kalma sürenizi uzatabilmek adına kendiniz için uygun ortam oluşturmuş olmanız anlamına gelmektedir. Sonrasındaise biraz önce vermiş olduğumuz önerilerle enerjinizi olabildiğince idareli kullanın.

Yanınızda telefonunuz varsa şarjınızın bile idareli kullanılması önemli. Dolayısı ile internette gezinip zaman geçirmeye ve nerede ne olduğunu öğrenmeye çalışmayın. Tabi ki açlık, susuzluk, psikolojik durumunuz… vücudunuzda bazı biyokimyasal değişimlere neden olabilir. Ancak enkaz altından 7 – 8 gün sonra sağ çıkabilmek mümkün.

Dolayısı ile buna odaklanın ve bulabiliyorsanız ağzınıza ve burnunuza bir bez kapatıp nefesinizi bu şekilde alın. Böylece ortam tozlarından etkilenmemiş olursunuz. Yine Van depreminde 14 günlük bir bebeğin, sadece annesinin tükürüğü ile hayatta kaldığını hatırlayın… Başarabilirsiniz.

Depremde Nasıl Sağ Kalınır?

Depremde nasıl sağ kalınır? Takvimler 17 Ağustos 2022’yi gösterdiğinde yine herkes o acı günü hatırladı ve yine enkaz altında herkesin kalınabileceği düşünülerek o sırada neler yapılması gerektiği araştırılmaya başlandı. “Bana bir şey olmaz” mantığı olumlu düşüncenin çağırılması adına oldukça güzel ancak bazen gerçeklerden kaçılmadığını da unutmamak gerekiyor.

Evlerimizi depreme dayanıklı yaptırmış olsak da deprem anında evimizde olacağımızın hiç bir garantisi bulunmuyor. Dolayısı ile depremde nasıl sağ kalınır sorusunun yanıtları hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalıyız. Olur da enkaz altında kalırsak panik yapmamalı; enerjimizi idareli kullanarak sakin bir şekilde beklemeliyiz.

Enkaz haline gelmiş bir yerde kendinizi belli etmek için bağırmanız, sadece enerjinizi gereksiz kullanmanız anlamına gelmez. Bununla birlikte toz dumanın solunum yollarınızdan vücudunuza girmesine de neden olmuş olursunuz. Ve bu sırada sesiniz kısılabilir. İlerleyen zamanlarda sizi bulmaya çalışanlara, bu nedenle yardımcı olamayabilirsiniz.

• Rasgele hareket etmekten kaçının. Eğer yaralı değilseniz ve görebildiğiniz güvenli bir çıkış mevcutsa o zaman çıkış yerine doğru hareket edebilirsiniz.

• Dışarı çıkabilme durumunuz yoksa bulunduğunuz yerdekalıpfark edilmeyibekleyin. Bunun için sabırlı olmanız gerekiyor. Pozisyonunuzu aktif dinlenme ve aktif uykuya uygun şekilde alın.

• Sessizliğiniz,dış sesleri duymanız ve gerektiğinde onlara cevap vererek kendinize doğru yönlendirmeniz anlamında size yardımcı olacaktır.

• Nefes alış verişlerinizi ritimli olarak gerçekleştirmeye çalışın.

• Yaşam umudunuzu aslakaybetmeyin. Aklınızda sevdiğiniz imgeleri canlandırarak kendinize telkinler vermeye çalışın.

• Yanınızda başkaları varsa onlara da telkin vermeyi ihmal etmeyin. Bu size kendinizi iyi hissettirecektir.

• Beton bloklara vurarak, varlığınızdan dışarıyı bilgilendirmek adına araçlar bulmaya çalışın.

•Bildiğiniz dualarıokuyarak Allah’a tevekkül edin. İnanan insanlar için dua çok etkili bir araçtır.

Depremde Yapılması Gerekenler

Depremde yapılması gerekenler maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:

• Kesinlikle panik yapmayın ve her hareketiniz, attığınız her adım bilinçli olsun.

• Sabitlenmemiş dolaplar, pencere ya da raflardan uzak durun. Çünkü onlar en rahat düşecek şeylerdir.

• Sağlam sandalyelerin bulunduğu masaların altına girebilir, koltuk, kanepe gibi süngerle doldurulmuşeşyaların ya da içi dolu sandıkların yanına çömelerek kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın. Bunun için yatak ve gardolap arası da rahatlıkla tercih edilebilir.

• Başınızı iki elinizin arasına alın. Ya da bir kitap veya yastıkla başınızı sarsıntı bitinceye kadar korumaya almış olun.

• Sarsıntı bittiğinde kendinize daha güvenli bir yer bulun ve diz üstü çökün. Başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde kapanın. Düşmemek için sabit bir yere tutunun.

• Kesinlikle merdivene, kapılara ya da balkona koşmayın.

• Balkon ya da pencereden aşağı atlamayın. Asansörlerden uzak durun.

depremde yapılması gerekenler arasında, telefonların acil durum ya da yangınları bildirmek haricinde kullanılmaması gerekliliği de yer almaktadır.

• Elektrik düğmelerine dokunmayın. Kibrit ya da çakmak yakmayın.

• Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyin ve başınız ile boynunuzu korumaya alın.

• Laboratuar, mutfak ya da imalathanelerde, fırın, ocak… gibi cihazların tamamını kapatın ve dökülebilecek eşyaların yanından uzak durun.

• Deprem sonrasında su, gaz ve elektrik vanalarını hemen kapatın.

• Gerekli eşyalarınızı alarak daha önce belirlenmiş olan yoldan toplanma alanlarına gidin.

• Sınıfta ya da ofistesağlam sıra ya da masaların altına ya da yanına geçin. Koridorda iseniz duvarın dibine çök, kapan ve tutun pozisyonunda oturup, baş ve boynunuzu korumaya alın.

• Cam eşyalardan uzak durun.

• Açık alanda duvar, direk, enerji hattı,ağaç… gibi şeylerden uzaklaşarak olabildiğince boş bir arazide çömelin ve kendinizi dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumaya alın.

Depremde Araba Kullanırken Yapılması Gerekenler

Depremde araba kullanırken yapılması gerekenler ise maddeler halinde şu şekildedir:

• Yolun sağ tarafına aracınızı çekerek durun. Camları kapatıp kontak anahtarını yerinde bırakarak sarsıntı bitinceye kadar bekleyin. Ardından açık alanlara gidin.

• Aracınız güvenli biryerde değilse yine durdurup, kontak anahtarını da üzerinde bırakarak aracınızı terk edin. Ve güvenli bir yere geçip sarsıntının bitmesini bekleyin. Ardından aracınızı da alarak oradan uzaklaşın.

• Bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz aracınızı durdurup inin ve hemen aracınızın yanına yatıp ayaklarınızı karnınıza doğru çekin. Ancak bu esnada trafiğin aktığı tarafta olmamalısınız. Aksi halde panik bir sürücünün kurbanı da olabilirsiniz.

Depremde araba kullanırken yapılması gerekenler arasında, eğer otoparkta iseniz yine araçtan inmeniz ve yanına diz çökerek baş ve boynunuzu yukarıdan düşebilecek şeylere karşı korumalısınız. Aracın içinde kalırsanız ezilme ihtimali olduğunu unutmayın.

Depremde Metroda Yapılması Gerekenler

• Depremde metroda yapılması gerekenler arasında ilk sırada kesinlikle metrodan inilmemesi gerektiği yeralmaktadır. Gerekmedikçe bunu yapmayın. Çünkü elektriğe kapılabilir ya da yan taraftan gelebilecek bir metronun altında kalabilirsiniz.

• Metro içerisinde sıkıca tutturulmuş yerlere tutunarak hareket etmemeye çalışın. Ve bu sırada personel tarafından verilen talimatlara uyun. Bu gibi ortamlardapanik kişilerin sizi yanlış yönlendirmesine kesinlikle izin vermeyin.

Unutmayın ki depremde sağ kalmanın yolları arasında yer alan en önemli detay sakin ve bilinçli olmaktır. Size kazandıracak olanlar bunlardır.

Van depremi 2011 ve depremle ilgili daha fazla bilgiye MaviBoncuğum üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.