Kefir Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaklaşık bir senedir, kefir yapamıyorum diyenler arasında ben de yer alıyordum. Ancak sonrasında, Doktor Ümit Aktaş’ın İlaçsız Tedavi isimli kitabını aldım; ve kefir yapımını orada detaylı bir şekilde buldum. Zaten probiyotiklerin, dolayısı ile kefirin önemini de kendisinin programlarını izleyerek, aklıma sindire sindire öğrenmiştim, şimdi artık “kefir yapamıyorum” demiyorum… Peki kefir yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler? Kefir yaparken süt kaynatılırmı? Şimdi bu soruların yanıtlarını sizlere detaylı olarak aktarmak istiyorum…

Biraz önce de belirtmiş olduğum gibi, yaklaşık bir senedir, “kefir yapamıyorum” diyen biri olarak, kefir yapmanın, akla gelebilecek tüm yöntemlerini denedim. İnternet üzerinde, bana bu bilgileri detaylı olarak aktaran hiç bir site bulamadım. Yine internetten bulduğum bilgiler eşliğinde kefiri şu şekilde yaptım: Marketten gidip paket süt aldım, kefir yapacağım zamana kadar onu dolapta sakladım. Bu arada aktara gidip kefir mayası aldım… Aktarda satılan kefir mayası çok küçük bir cam kavanoz içerisinde, bir suyun içinde saklanıyor. Sonra ben, dolaptaki sütü çıkarttım, almış olduğum kefir mayasının suyunu süzüp cam bir kavanoz içerisine süt ile birlikte koydum; ve kavanozun kapağını kapatıp, bu karışımı dolapların içerisinde, bazen 1 gün, bazen 1 hafta beklettiğim oldu… Bazen kavanozun ağzını bir naylon ile kapatıp, naylonun üzerini çatal ile deldim… Ama her seferinde elde ettiğim sonuç, ekşi, cıvık sütten ibaret oldu; zehirleneceğim korkusu ile hepsini attım, sonuçta yaptığım şeyin adı kefir değil, bildiğiniz ekşimiş süttü…

Bu anlamda Ümit Aktaş’a teşekkürü de bir borç bilirim. Kitabında detaylı bir şekilde kefir yapımını anlatmış, ve ben 1 haftadır, marketten aldığım kefiri değil, evde kendi yapmış olduğum kefiri içiyorum… Peki o halde, neleri yanlış yapıyormuşum? Siz de eğer benim gibi kefir yapamıyorum diyorsanız, bu bilgilere mutlaka dikkat etmelisiniz… Her şeyin öncesinde, kefir yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden ilki. Paket süt değil, günlük süt kullanımının gerekliliği… Ama bu noktada bir de itirafım var: sokak sütü bulamadığım için, 1 haftadır yine paket süt ile kefirimi yapıyorum; ama… Neyse ki biraz önce mayaladığım kefir sokak sütü ile yapıldı, ama siz de sokak sütü bulamadığınız zamanlarda paket sütten yararlanabilirsiniz; hiç yoktan iyi mantığı ile…

Kefir yaparken süt kaynatılırmı? Evet, kefir yapmadan önce, marketten aldığım paket sütü kaynatıyordum. Çünkü zaten kefir yapmak için sütün belli bir ısıda olması gerekiyor… Biraz önce mayaladığım sokak sütünü ise, zaten en az 15 dakika kaynatıp, içerisindeki bakterilerin ölmesini sağladım. Kısacası, her iki şekilde de sütü kaynatıp, sonrasında soğumasını bekliyoruz… Ama soğuması gereken süre, elinizin serçe parmağının sütün içerisinde yanmamasını sağlayacak ısıya gelene kadarki süre… Evde yoğurt yapanlar bu ısıyı zaten biliyorlardır, ben de bu anlamda annemden yardım aldığımı itiraf etmeliyim; yoğurtları dillere destandır…

Sütü kaynatmaya başladığınız anda dolapta, suyun içerisinde cam kavanozda sakladığınız kefir mayasını da dışarı çıkartmalı, ve, süt istenilen ısıya gelene kadar kefir mayasının da oda sıcaklığına gelmesini sağlamalısınız. Peki ya sonra? Süt istediğimiz sıcaklığa geliyor, kefir mayası da oda sıcaklığında olmuş oluyor. Biz, kefir mayasını, metal olmayan bir süzgeçle süzerek, sonrasında da süzgecin içerisinden tahta kaşık yardımı ile alıyoruz. Kefir mayasına metalin değmesi demek, mayanın bozulması demek, bu detayı kesinlikle unutmamalısınız.

Bu noktada kefir yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, kefir mayası, ve sütün ölçüleri… Sayın Ümit Aktaş’ın kitabında yer alan ölçü: Bir litre süte bir tahta kaşığı kefir mayası. Ama, sizin aktardan aldığınız kefir mayası değil bir tahta kaşığı, 1.5 çay kaşığından fazla olmuyor. Bu nedenle, iki bardak süt ile; hatta başta ölçüsünden emin olmak adına 1.5 bardak sütle kefirinizi mayalayabilirsiniz. Sonrasında zaten kefir mayasının zamanla çoğalması gerekiyor; ölçünüzü de buna göre arttırabilirsiniz; ki zaten günlük bir bardak kefir size yeter, ve kefirin mayalanma süresi de 24 saat; her gün kendinize yeni kefir de yapabilirsiniz; çünkü zaten hiç bir zorluğu da yok kefir yapmanın…

Peki şu ana kadar ne yaptık? Sütü kaynattık, kefir mayasının oda sıcaklığına gelmesini bekledik, bu arada süt, serçe parmağımızı yakmayacak kadar soğudu. Belirttiğimiz ölçülerde kefir mayası; ve sütü bir cam kavanozun içerisine koyduk. Ardından süt, ve kefir mayasını tahta kaşık ile güzelce karıştırdık. Ardından, kavanozun ağzını bir pamuklu bez ile kapatıyoruz… Sonrasında da hazırlamış olduğumuz bu karışımı, mayalanmak üzere, ışık görmeyecek bir yere koyuyoruz. Benim bu anlamda tercihim mikrodalga oldu… 24 saat boyunca kefirin bu şekilde kalmasını sağlıyoruz…

24 saatin sonunda kefiriniz hazır demektir. Yine metal olmayan bir süzgeç ile kefir mayasını süzerek ayırıp, mayayı yıkayarak içme suyunun içerisine koyup, hava almayacak şekilde buzdolabında, yeniden kefir yapana kadar saklayabilirsiniz. Kefirinizi ise afiyetle içebilirsiniz… Lezzet bakımından, paket kefir gibi değil. İlk yaptığımda hafif acı bir lezzet aldım, ama sonrasında, yoğurt kıvamında olan kefirim içilmeye değer lezzetteydi… Pes etmezseniz, damak tadının gelişen bir şey olduğunu da hatırlatmak isteriz. Kefirin tadı size 1 gün – 2 gün kötü bile gelse, 3. gün, dünyanın en güzel lezzetlerinden biri oluverir…

Ben 1 bardak kefiri akşamları, uyumadan önce içiyorum; ve Ümit Aktaş sayesinde bu lezzet ve sağlıkla da tanıştığım için kendisine bir kere daha teşekkürü borç biliyorum. İlaçsız Yaşam; ve İlaçsız Tedavi kitaplarını mutlaka okumanızı size de öneriyorum…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.