Çiğköfte Nasıl Yapılır? Çiğköfte Tarifi

Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte, sizlerle paylaşmaya başladığımız et yemekleri tariflerinde, bugün de çiğ köfteden bahsetmek istiyoruz. Özellikle Urfa yöresine ait olan çiğköftenin tarifini sizlerle paylaşarak, çiğköfte nasıl yapılır sorusunun yanıtını bulmaya çalışacağız. Çiğköftenin kendine has bir takım özellikleri de vardır: örneğin çiğköfte bol acılı olmalıdır… Ve daha fazlası için, ağızları sulandıracak bir çiğköfte tarifi ile, çiğköfte nasıl yapılır sorusunun yanıtını hep birlikte bulmaya çalışalım…

<

Çiğköfte malzemeleri:
Beş diş sarımsak
Bir tane kuru soğan
On tane taze soğan
Üç tane domates
Bir demet maydanoz
Yarım kilo ince bulgur
Yarım kilo köftelik kıyma
Bir yemek kaşığı köftelik Urfa baharatı
İki bardak isot
İki yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Altı küp Buz
Buzlu su…
Çiğköfte nasıl yapılır sorusunun yanıtı için çiğköfte tarifini sizlerle paylaşmadan önce şunu belirtmek isteriz: çiğköftenin malzemeleri arasında sözü edilen kıymanın, koyun kıyması olması; fakat, koyunun but tarafından alınması; ve yağlarının ve sinirlerinin tamamen temizlenmesi önerilmiş. Fakat, siz, çiğköftenin malzemeleri arasında yer alan yarım kilo kıymayı, dana kıyma olarak tercih eder; ve bir kaç sefer de çektirirseniz kasabınıza, çiğköftenin tadının daha lezzetli olacağını düşünmekteyiz… Şimdi isterseniz, çiğköfte nasıl yapılır sorusunun yanıtı için çiğköfte tarifine bakalım…
Çiğköfte tarifi:
Soğan ve sarımsak çok ince bir şekilde kıyılır. Taze soğanların da, rengi beyaz; ve açık yeşil olan kısımları çok ince bir şekilde kesilir. Maydanozun yaprakları çok ince kıyılır. Domatesler rendelenir. Bulgur, bir kaç kez havalandırılarak, kepeklerinin uçması sağlanır. Geniş bir tepsinin içerisine, kıyma, soğan, sarımsakların yarısı, domates, isot, Urfa baharatı; ve buz konulur. Bu malzemelerin tamamı, macun haline gelinceye kadar, çok kuvvetli bir şekilde yoğurulur. Daha sonra, çiğköftenin içerisine bulgur da eklenir; ve yoğrulmaya devam edilir. Bulgur, buzun suyunu her seferinde alacaktır; siz, hazırlamış olduğunuz buzlu suya elinizi batırarak yoğurmaya devam etmelisiniz. Daha sonra, çiğköftenin içerisine salça da eklenir; ve karıştırılmaya devam edilir. Bu sırada, çiğköftenin tadına bakılmalı; ve eğer bir eksiğinin olduğu farkedilirse ilave edilmelidir. Çiğköftenin bulguru iyice yumuşadığında, çiğköfte tarifi aslında tamamlanmış demektir. İçerisine taze soğan, sarımsağın kalan yarısı; ve maydanoz ilave edilir; ve çiğköftenin tüm malzemeleri birbirine çok iyi karışıncaya kadar yine yoğrulur. Daha sonra ise çiğköfte tarifi tamamlanmış demektir.
Çiğköfte, yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir Urfa yemeği olarak bilinmektedir. Urfa’lı birisine çiğköfte yaptırdığınızda, büyük ihtimalle, çiğköftenin bir yerlere yapışmasını istediği için fırlatıp atacaktır; ve bu yapıştırılması istenilen yer de genelde tavan olmaktadır 🙂 Çiğköftenin, çok kuvvetli bir şekilde yoğurulması gerektiğinden dolayı, kadınlardan çok erkeklere yaptırılmaktadır.
Çiğköfte tarifi ile çiğköfte nasıl yapılır sorusuna verdiğimiz yanıtın sonrasında, çiğköfteleri köfte şeklinde yuvarlamanız gerekmektedir. Ve her bir çiğköfte marulun arasına konularak servis tabağına konulur. Köftelerin ortasına ise, bol acılı ve ekşili bir salata yapılarak yerleştirilir. Az önce de belirttiğimiz gibi, çiğköfte denildiğinde aklınıza acı gelmektedir; salata ve marul ise çiğköftenin acısını biraz olsun alabilir.
Afiyet olsun. Kurban bayramında; ya da kurban bayramı öncesinde ve sonrasında, çiğköfte nasıl yapılır diye sorup da MaviBoncugum.Com’a gelerek çiğköfte tarifi alan kişiler, bir lokma da bizim için yerler umarız…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.