Ütü Nasıl Temizlenir?

Ütü, her evde bulunan, ve kadın – erkek herkesin kullandığı ev aletleri arasında yer almaktadır. Eğer ütünün tabanına herhangi bir şey yapıştıysa, ya da ütü tabanında kireçlenme durumu söz konusu ise, bu durumda mutlaka ütü temizleme işleminin yapılması gerekir. Aksi takdirde, temizlenmeyen ütü hem kendisine, hem de kıyafetlerinize zarar verebilecektir. Peki ütü nasıl temizlenir? Ütü temizliği nasıl yapılır? İşte sorularımızın yanıtları, ve ütü temizleme bilgileri…

Ütü Temizliği Nasıl Yapılır?
Ütü Nasıl Temizlenir?

Ütü temizleme işlemini, eğer, ütünün tabanına yapışan herhangi bir şeyin çıkartılması için yapacaksanız, yapmanız gereken şey, ütüyü en yüksek ısısında ısıtmak. Sonrasında fişi çekip, en sıcak halinde iken, kalın gazeteler, ya da karton üzerinde sürtmek. Bu şekilde, ütünün tabanında yapışmış olan kumaş, ya da bir başka şeyin çıkartılabilmesi durumu söz konusu olacaktır.

Ütü temizlemenin sebebi eğer ki tabanda bulunan kireçlenme ise, yapılması gereken işlem şu şekildedir: Bir bezin üzerine sirke dökülür; ve sirkeli bez ile ütünün tabanı silinir. Ancak istenilen sonuç elde edilemez ise, bu durumda yapılması gereken, sirkenin içerisinde bir miktar karbonat eritmek, sonrasında bezi karbonatlı sirke ile ıslatıp, ütünün tabanını bu bezle silmektir. Ancak, tüm bu işlemler sırasında, bezin yumuşak olması, ve ütünün tabanına zarar vermeyecek şekilde olmasına dikkat etmelisiniz…

Yine de ütünün tabanındaki kireçten kurtulamadığınızı düşünüyorsanız, bir pamuk üzerine biraz sirke ruhu damlatmalı, ütünün tabanını hafifçe ılıtmalı, sonrasında da hazırlamış olduğunuz, üzerinde sirke ruhu bulunan pamuk ile ütünün tabanını silmelisiniz…

Ütünün tabanının değil de, deliklerinin kireç tuttuğunu, ve temizlenmesi gerektiğini görürseniz, biraz önce söz etmiş olduğumuz sirkeli işlemlerden herhangi birini kulak temizleme çöpü ile gerçekleştirebilirsiniz. Sirke, karbonatlı sirke, ya da sirke ruhu ile ıslattığınız kulak temizleme çöpünü deliklere uygulamanız yeterli olacaktır. Sonrasında da ütünün soğumasını beklemelisiniz…

Buharlı ütünüzün su haznesinde de kireçlenme durumu söz konusu olabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken işlem şudur: Ütünün su haznesine su doldurmak, içerisine de bir kaç damla sirke damlatmak. Bunun sonrasında ütüyü fişe takmalı, ve en yüksek ısıda buhar çıkışı yapılmasını sağlamalısınız. Aynı işlemi ardı ardına 3 – 4 sefer yapmanız gerekmektedir. Sonrasında da sirkeli suyu su haznesinden boşaltıp, sade su koymalı, yine aynı şekilde ütüden buhar çıkışını bir kaç sefer sağlamalısınız. Bu şekilde ütüyü kıyafetleriniz üzerinde kullandığınızda, sirke kokusunun söz konusu olmamasını sağlamış olursunuz…

Su haznesinin kireç tutması durumunda yapılması gereken ütü temizleme işleminde şu yöntemi de deneyebilirsiniz: ütünün su haznesine, eşit ölçülerde su, ve sirke ruhu doldurmalı, sonrasında da eski bir pamuklu bezi, ütü en yüksek ısısında iken ütülemelisiniz. Odanın kapısı penceresi açık olmalı; ve bu havayı olabildiğince az teneffüs etmelisiniz. Aksi halde gözleriniz, ve solunum yollarınızın yanması durumu söz konusudur. Bu sırada ütünün içerisinden siyah pisliklerin beze aktığını göreceksiniz. Sonrasında ütünün su haznesini temiz su ile temizlemeyi unutmamalısınız…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.