Vejetaryenliğin Zararları Ve Vejetaryen Beslenme

Bu yazımızda size, vejetaryen, vejetaryen nedir, vejetaryen beslenme, vejetaryenlik, vejetaryenliğin yararları, vejetaryenliğin zararları… gibi pek çok konudan söz etmeye çalışacağız. İlk olarak vejetaryen nedir sorusunun yanıtını bulmaya çalışalım, sonrasında ise, vejetaryenlik hakkında vereceğimiz bilgilerimizi sizlerle paylaşmaya devam edelim…
Vejetaryen nedir? Vejetaryen nedir sorusunun yanıtı basit olarak, et; ve et ürünlerinin tüketilmemesi anlamına gelmektedir. Ancak vejetaryen nedir sorusunun yanıtının bu kadar basit olduğuna bakmayın, vejetaryenliğin de farklı türleri bulunmaktadır çünkü… Bunları da sizlere açıklayalım:

Vegan: Et, tavuk, balık, yoğurt, süt, yumurta… tüketmeyenlere verilen isimdir.
Lakto vejetaryen: Et, tavuk, balık, yumurta… tüketmeyen; fakat süt içenlere verilen isimdir.
Ovo vejetaryen: Et, tavuk, balık, süt, yoğurt… tüketmeyip; sadece yumurta yiyenlere verilen isimdir.
Semi vejetaryen: Kırmızı et tüketmeyen, ama, balık, ya da tavuk gibi beyaz eti rahatlıkla yiyebilen kişilere verilen isimdir.
Lakto ovo vejetaryen: Et, tavuk, balık tüketmeyip, süt; ve yumurta tüketebilenlere verilen isimdir.
Vejetaryen beslenme tarzını benimsemiş olanların, beslenmelerine daha çok önem vermeleri gerekmektedir; çünkü, insan vücudu, tüm besinlerden, gerektiği ölçülerde alması gereken bir yapıya sahiptir; ve bunun içerisine, et, süt, yumurta, balık… da girmektedir.
Vejetaryen beslenme tarzını benimsemiş olanlar, karbonhidrat tüketimine ağırlık verdiklerinde, sadece tek yönlü değil, kompleks bir karbonhidrat beslenmesi gerçekleştirmelidirler; çünkü, karbonhidratların kilo yapan etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda, tek yönlü karbonhidrat ile beslenmek, yetersiz besin ögeleri almak anlamına da gelebilir.
Vejetaryenliğin zararları arasında protein eksikliğinden de söz etmek gerekmektedir. Vejetaryenliğin zararları arasında yer alan protein eksikliğini giderebilmek adına, nohut, fasülye, mercimek, soya fasülyesi gibi protein değeri yüksek besinlerin, vegan olmayan kişiler tarafından yoğurt ile tüketilmesi, özellikle tavsiye edilmektedir.
Vejetaryen beslenmede, yumurta ile herhangi bir problem yaşamayan kişilerin, günde bir tane yumurtayı mutlaka tüketmeleri gerekmektedir. Gerek sabah kahvaltısı; gerekse sebze yemeklerinin içerisinde; ya da salatalarda, günlük bir yumurta hakkının kullanılması gerekmektedir.
Vejetaryenliğin zararları içerisinde, özellikle veganlarda, kalsiyum eksikliği, ve demir eksikliği görülmektedir. Bunu tolere etmek adına, vejetaryen beslenmede, yeşil sebzeler, kuruyemişler; ve soyadan yararlanılması önerilmektedir.
Vejetaryenlikte, vegan olup, vejetaryen beslenmede süt içmeyen kişilerin, soya sütünden yararlanmaları önerilmektedir.
Vejetaryenliğin zararları arasında, mineral eksikliğinden de söz etmek gerekmektedir. Bundan dolayı, vejetaryen beslenmede tüketilen ekmeğin, kepekli, ya da mayalı olmamasına dikkat etmek gerekir; çünkü bu besinler de mineral eksikliklerini tetiklemektedirler.
Vejetaryenliğin zararları arasında demir eksikliğinden söz etmiştik. Bunu mümkün olan en az seviyeye indirgeyebilmek adına, çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması gerekmektedir. Yemeklerden hemen sonra çay, ve kahve tüketmek, özellikle zararlıdır.
Vejetaryenlikte, vejetaryen beslenmesini benimsemiş olan kişilerin, zenginleştirilmiş soya ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir. Soya çok fazla tüketilmesi önerilmeyen bir besin olmasına karşın, vejetaryen beslenmesinde yer alması önerilmektedir.
Vejetaryen beslenmesinde, ara öğünlerden bir tanesinde, kuruyemişlerden yararlanılması gerekmektedir; çünkü kuruyemişler vejetaryen beslenmesinde protein eksikliğini tolere etmektedirler.
Vejetaryen beslenmede, çiğ sebze tüketimi çok önemlidir. Hatta içerisine limon suyu, domates; ve biber de eklenmesi sağlıklıdır. Her öğünde, söğüş, ya da salata tüketimine önem vermeye çalışılmalıdır.
Vejetaryenliğin zararları arasında, B12 eksikliğinden de söz edilmesi doğru olacaktır.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.