Rezene Faydaları Nelerdir? – Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Rezene faydaları, sağlıklı yaşam ve şifalı bitkiler hakkında bilgi sahibi olan herkes tarafından az da olsa bilinmektedir. Bu faydaların en bilineni de mide ve sindirim sistemi ile ilgili problemlere iyi geldiğidir. Rezene genellikle yemeklere eklendiğinde, kendine has kokusu ile onları lezzetlendirir.

Ancak rezene çayının tüketilmesi daha çok tercih edilir. Maydanozgiller ailesinin üyelerinden biri olan rezene hakkında detaylı bilgileri sizlerle ilerleyen bölümlerde paylaşacağız. Rezene çayı nedir? Nasıl hazırlanır? Rezenenin faydaları nelerdir? Hemen yanıtlarını almaya başlayalım.

Rezene Faydaları Nelerdir?

Rezene faydaları nelerdir sorusuna, bitkinin içeriğinde bulunan vitamin ve mineralleri düşünerek yanıt vermek gerekir. Hatta olaya bu açıdan baktığımızda, saymakla bitmez bile diyebiliriz. Peki saymaya başlarsak nelerden söz edebiliriz?

Rezene Faydalari
Rezene Faydaları

■ Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

■ Ses kısıklığı sorununu giderir.

■ Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi sorununu giderir.

Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunları giderir.

■ İdrar sökücü özelliği bulunması dolayısı ile vücuttaki ödemleri atar.

■ Adale gevşetici etkisi bulunmaktadır. Dolayısı ile rahatlatıcıdır.

■ İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde cildi yenileyen, canlandıran rezene faydaları arasında kolajen yapının oluşturulmasından da söz etmek gerekir. Ki bu sayede cilt esnekliğinden ödün vermemekte ve kırışıklık sorunu; dolayısı ile de yaşlanma etkileri geciktirilmektedir.

■ Güçlü içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

■ Bahsi geçen faydaların en bilineni, mide ve sindirim sistemi sağlığına iyi gelen etkisidir. Şişkinlik, gaz, mide spazmı, kabızlık… gibi pek çok soruna iyi gelir. Bunu, sindirim sisteminin hareketliliğini arttırması dolayısı ile sağlamaktadır.

Akşam yemeğinden sonra tüketilecek olursa hazmı kolaylaştırır ve tokluk hissi verir. Buna ek olarak ülsere neden olan bakterilerle savaşarak hastalığın önlenmesi ve giderilmesine önemli katkılarda bulunur.

Rezene Faydalari Nelerdir?

Rezene faydalari arasında üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelen etkisinden de söz etmek gerekir. Grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarında oldukça etkilidir. Öksürüğü giderir. Boğaz ağrısını geçirir. Balgam söktürücüdür.

Rezene Faydaları
Rezene Faydalari

Rahat nefes almayı sağlayarak burun tıkanıklığını açar. Bronşit gibi hastalıkların giderilmesine yardımcı olur. Bunun için rezene çayı içebilirsiniz. Rezene ile gargara da yapabilirsiniz.

■ Tansiyonu dengeler. Bunu,içeriğinde bulunan Potasyumun damarları rahatlatıcı etkisi ile yapar. Bu etkilerden rezene çayı içerek yararlanabilirsiniz. Ancak bitkinin kök ve yapraklarını da çiğneyerek tansiyon düşürme etkisinden yararlanabilirsiniz.

■ Metabolizmayı hızlandırarak zayıflatır. Gece yatmadan önce içilen bir fincan rezene çayı, metabolizmanın uyku sırasında da sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Buna ek olarak sabahları hissedilen açlık duygusu da azalır.

■ Vücut kaslarını gevşetir. Dolayısı ile rahim kasılmalarını ortadan kaldırır. Bu da rezenenin, adet sancısına iyi gelen bitkiler arasında yer alması sonucunu ortaya çıkartır.

Baş ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtları arasında da rezene yer alıyor. Bunu da kasları gevşetme etkisi sayesinde başarıyor. Ancak bu konu hakkında yapılan çalışmaların sayısı oldukça sınırlı. Dolayısı ile kesin bilgi niteliğinde değil.

■ Anne sütünü arttırır. Bu etkinin, östrojen hormonunu uyarması dolayısı ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. İçeriğindeki mineraller dolayısı ile vücudun sıvı dengesini sağlar. Rezene çayı, anne sütünü arttıran bitki çayları arasında yer almaktadır.

■ 6 aydan büyük bebeklerin gaz sorununu çözer. Uyku düzenlerine yardımcı olur. Ancak bebeğinizde kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

■ Rezene faydaları arasında gözlerdeki şişkinliği giderme etkisinden de söz edilir. Bu etki için içilmesine gerek olmayan rezene çayının soğutulduktan sonra pamuk yardımı ile göz ve göz altlarına kompres yapılması yeterlidir.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Rezene çayı nasıl yapılır sorusunun yanıtını, rezene faydaları ve etkilerinden yararlanmak adına iyi bilmek gerekir. Çünkü her bitkinin çayı aynı şekilde yapılmaz. Yanlış uygulamalar ise bitkilerin etkilerini azaltabilir.

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır
Rezene Çayı Nasıl Yapılır

■ Rezene çayının hazırlanışının bir kaç farklı yöntemi bulunuyor. Bu yöntemlerin en çok tercih edilen şeklini anlatarak başlayalım. Market ya da aktardan alınan poşet rezene çaylarını biliyor olmalısınız. Bu poşetlerden bir tanesini bir bardağa koyup, üzerine de kaynar su dökün.

Bu şekilde bekleyeceğiniz 5 dakikanın sonrasında rezene çayı sizin için içilmeye hazır hale gelmiş olacaktır.

■ Ancak siz rezeneyi aktardan, açık ya da paketli ama gramla almayı da tercih edebilirsiniz. Ama bunun için ilk olarak aktarın güvenilir olduğuna dikkat etmelisiniz. Ve bol satış yapıyor olmalı ki rezenenin taze olduğuna güvenilsin.

Aldığınız rezeneden bir çay kaşığı alarak, kaynamakta olan bir bardak miktarındaki suyun içerisine atın. Bu şekilde 2 dakika kaynamasına izin verin. Sonra ocağın altını kapatın ve bu şekilde çayınızı 5 dakika daha demlendirin.

Sonrasında süzebilir ve gönül rahatlığı ile içebilirsiniz. Hatta isterseniz biraz soğumasını da bekleyebilirsiniz.

■ Rezene çayı yapmak için kullanabileceğiniz diğer yöntemde ise onu kaynatmanıza gerek yok. Bunun için bir tatlı kaşığı rezeneyi bir bardak kaynar suyun içerisine dökün. Bu şekilde 5 dakika bekleyin. Ardından çayınızı süzerek, içmeye hazır hale getirebilirsiniz.

Rezene çayı faydaları, çayın bu yöntemlerden herhangi biri ile hazırlanması sonucunda çok daha etkin şekilde ortaya çıkabilir. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğunu da bu noktada sizlere hatırlatmak isteriz.

Bununla birlikte, eğer ilaç kullanıyorsanız, hamile iseniz ya da bebek emziriyorsanız, yaşlı iseniz ya da rezeneyi bebeğinizde kullanacaksanız, öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Rezene Çayı Zararları

Rezene çayı zararları, fazla kullanım sonucunda ortaya çıkabilir. Buna göre ilk olarak çayı günde iki fincandan fazla tüketmemeniz önerisinde bulunalım. Sonrasında ise ne gibi zararları olabileceğini anlatalım.

Rezene Çayının Zararı Var Mı
Rezene Çayı Zararları

Her şeyin azının karar, çoğunun zarar olması durumu rezene çayı için de geçerli. Kızarıklık ve döküntüler de bu zararlar arasında ilk sırada yer alıyor. Ayrıca bitkinin fazla kullanımı, mide bulantısı ve kusmaya da sebep olabilir.

Bahsi geçen durumlarla karşılaşmamak adına en iyi çözüm, rezene çayını günde iki fincandan fazla kullanmamaktır. Bununla birlikte yaşlılar, hamileler, bebek emzirenler ve ilaç kullananların, ilk olarak doktorlarına danışmaları gerekir.

Rezene Nedir?

Rezene nedir sorusunun yanıtını yazımızın başında kısaca vermiştik. Şimdi ise biraz daha detaylı anlatmak istiyoruz. Bitki maydanozgiller ailesinin bir üyesidir. Kendine has kokusu vardır. İçerisine eklendiği yemeklere lezzet katar. Çay olarak da demlenir.

Rezene Ne İşe Yarar
Rezene Nedir

Farklı vitamin ve mineralleri içeriğinde barındırır. Biraz önce aktardığımız kullanım yöntemleri ile de bu içeriği, kendisini kullanmayı tercih edenlere aktarır. A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Potasyum, Sodyum, Kalsiyum ve Fosfor da rezenede bol miktarda yer almaktadır.

Genellikle kökü mide problemleri ve kabızlık için kullanılır. Yaprakları ise çay olarak demlenerek migren tipi baş ağrılarından sindirim sistemi problemlerine, solunum sistemi rahatsızlıklarına kadar pek çok sorunun çözümünde kullanılmaktadır.

Bebeklerdeki gaz sorununun çözümü için de rezene çayından sıklıkla yararlanılmaktadır. Anadolu’da bitki Arap saçı adı ile de bilinmektedir. Çayı, bitkinin tohum ve yaprakları kullanılarak hazırlanır.

Anne sütünü arttıran rezene çayı, aynı zamanda anne ve bebekteki gaz problemlerini de giderir. Bunun yanında çok sayıda hastalığın çözümünde de kullanımına baş vurulmaktadır.

Şifalı bitkiler her ne kadar faydalı olsalar da kullanılan bazı ilaçlar ya da sahip olduğunuz hastalıklarla çakışabilirler. Dolayısı ile kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.