Hangi Şifalı Baharatlar Nelere İyi Gelir?

Yemeklerimize lezzet katan, ve evimizi mis gibi kokutan şifalı baharatların yararlarından bu yazımız içerisinde sizlere söz etmeye çalışacağız. Hangi baharat neye iyi gelir, ya da hangi baharat ne işe yarar sorusunun yanıtlarını bulacağınız yazımızın ilerleyen kısımlarında, yemeklerinize kattığınız şifalı baharatların aslında pek çok derde deva olduğunu göreceksiniz. O halde zaman kaybetmeden bilgilerimizi aktarmaya başlayalım…

Hangi Baharat Neye İyi Gelir?
Hangi Baharat Ne İşe Yarar?

Biberiye: İçeriğinde bulunan antioksidan etkisi çok yüksek olan biberiye, sağlığımıza baştan aşağı yarar sağlarken, iltihaba bağlı problemlerin giderilmesine katkıda bulunuyor. Dolayısı ile kalp – damar sağlığının iyi olması adına oldukça etkili bir şifalı baharat. Özellikle et yemeklerinin biberiye ile lezzetlendirilmesi mümkün…

Safran: Antioksidan özelliği, ve iltihabi faktörlere karşı etkili olması dolayısı ile biberiyeye benzeyen safran, bunlara ek olarak kolesterolü düşüren bir etkiye de sahip. Özellikle pilavlara lezzet vermek için kullanılıyor…

Kekik: Biberiyede olduğu gibi et yemeklerinin lezzetlendirilmesinde kullanılan kekik, mis gibi kokusu ile evlerimizi ısıtıyor. Antioksidan etkiye sahip olması dolayısı ile vücut sağlığında, iltihap giderici özelliği ile özellikle kalp damar sistemi sağlığındaönemli etkiye sahip olmasının yanında kolesterol düşürücü etkiye de sahip, ve bu nedenle de safranın faydalarına benzer yararlar gösterdiğini belirtmeliyiz.

Kişniş: Bağışıklık sistemini destekleyen kişniş sindirim sisteminde özellikle hazımsızlığa iyi geliyor. Bunun yanında, yüksek kolesterol; ve tansiyon problemlerinin giderilmesine de katkı sağlıyor. Et yemekleri için hazırlanan soslarda kişniş rahatlıkla kullanılabilir.

Kimyon: Kanı sulandırarak damar sağlığına katkıda bulunan kimyon, kan şekerini düşürerek, kuru baklagillerin yarattığı şişkinlik hissinin önlenmesini sağlıyor. Tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan kimyon iltihaplı hastalıkların giderilmesinde de yardımcı oluyor. Biraz önce de belirttiğimiz yararı dolayısı ile en çok kuru baklagillerle hazırlanan yemeklerde kullanılıyor.

Zencefil: Tansiyonun dengelenmesinde kullanılabilmesinin yanında, iltihaplı problemlerin çözümüne de katkı sağlayan zencefil, bağışıklık sisteminin güçlenmesini de olanaklı hale getiriyor. Fırında balık, ve sebze yemeklerinin lezzetli ismi olduğunu da belirtmeden geçmemek gerekiyor.

Sumak: Kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olan sumak, böylece damar sağlığının korunmasını olanaklı hale getirmiş oluyor. Sebze yemekleri; ve daha çok da salatalarda sumaktan bol bol yararlanılıyor…

Nane: Vücudu rahatlatan, ve stresi azaltan nanenin, kalp ritmi, ve tansiyonun düzenlenmesinde çok olumlu etkileri bulunuyor. Damar sağlığına olan katkıları da tartışılmayacak kadar çok olan naneyi, hem et yemekleri, hem de sebze yemeklerinin tatlandırılmasında rahatlıkla kullanabilirsiniz…

Karabiber: Yağ yakmaya yardımcı olarak kilo vermeye katkıda bulunan karabiber, iltihapları azaltıyor; ve antioksidan özelliklerini vücuda faydalı olarak sunuyor. Karabiberin bu faydalarından yararlanmak adına onu tüketmek istediğinizde, çorbalarınıza rahatlıkla ekleyebilirsiniz…

Tarçın: Kan şekeri, ve kolesterolün düşürülmesine katkı sağlayan tarçın, bunun yanında kalp ve damar sağlığına da yarar sağlıyor. Tüm bu etkiler için günde bir çay kaşığı tarçın tüketilmesi öneriliyor. Ve tarçının en yaygın kullanım alanı tatlılar. Buna ek olarak çayınıza da ekleyebilirsiniz. Hatta uzakdoğu ülkelerinde, yemeklerin içerisine de tarçın eklenebiliyor.

Zerdeçal: Yüksek tansiyonu düşüren, damar sağlığına katkıda bulunan zerdeçal, iltihap azaltma etkisi ile birlikte antioksidan özelliklere de sahip. Bu etkilerden yararlanmak için zerdeçal ile pilavlarınızı, ya da yoğurdunuzu renklendirebilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.