Şah Damarı Daralması Nedir?

Şah damarı daralması nedir, şah damarı daralması nedenleri, şah damarı daralması belirtileri nelerdir? Şah damarı daralması tedavisi nasıl yapılır? İlerleyen bölümlerde merak ettiğiniz bu soruların yanıtlarını bulabileceksiniz. Çünkü bizi hayata bağlayan, boynun iki yanında bulunan ve beyne kan akışını sağlayan damarlar olan şah ramarları ciddi anlamda hepimiz için çok önemlidir. Karotis olarak isimlendirilen şah damarı daralması hakkında bilgi sahibi olmalı ve tüm şah damarı sorunlarına karşı da her zaman tetikte bulunmalıyız.

Şah Damarı Daralması Nedir?

Şah damarları boynun iki yanında bulunur ve tıp dilinde Karotis olarak adlandırılır. Beynin beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Söz konusu damarlarda yaşanan daralma ve tıkanıklığa şah damarı daralması adı verilmektedir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak daha sık görülmekle birlikte, beyin fonksiyonlarının yitirilmesine neden olabileceği gibi, geçici ya da kalıcı felçlere de sebep olabilmektedir. Şah damarı daralması nedenleri arasında en sık karşılaşılan sebep damar sertliği olsa da, diğer kalp – damar hastalıkları ile birlikte de sıklıkla görülmektedir.

Şah Damarı Daralması Nedenleri

Biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi, şah damarı daralması sık olarak ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Çünkü yaş ilerledikçe damarlar yıpranır ve sertleşir. Söz konusu damar sertliklerinin de beraberinde şah damarı daralmasını getirme ihtimali oldukça yüksektir.

Genetik etkenler de şah damarı daralması nedenleri arasında yer almakta olup, eğer aile içerisinde kalp – damar hastalıkları sık yaşanıyorsa, şah damarı daralmasının da yaşanmasının muhtemel olduğunu belirtebiliriz. Bununla birlikte, diyabet hastalarında da bu sorunla karşılaşma ihtimali yüksektir.

Sigara kullanımı, şah damarı daralması nedenleri arasında yer alan bir diğer unsurdur. Çünkü sigara içen bir kişinin vücuduna Karbondioksit gazları girmektedir. Söz konusu bu gazlar, vücutta dolaşmakta olan temiz kanın kirlenmesine ve dolayısı ile görevlerini tam anlamı ile yapamamasına neden olur. Bu durum beraberinde şah damarı daralmasını getirebilir.

Hipertansiyon da söz konusu şah damarı daralmasına neden olan bir diğer etkendir. Tansiyonun aniden yükselmesi, damarlarda bir takım hasarlara neden olabilir ve istenmeyen sonuçlarla bu gibi durumlarda karşılaşılabilir.

Şah Damarı Daralması Belirtileri

Genellikle şah damarı daralması belirtileri ile karşılaşılmaz ve durum, bir başka hastalığın sonrasında ya da kontroller sırasında yapılan doppler ultrasonografi ile fark edilir. Ancak belirtilerin fark edilmesi de ciddi sorunların ortaya çıkmasından sonra olabilir ki, bu sorunlar arasında geçici ya da kalıcı inmelerden söz edilebilir. Görme fonksiyonunun azalması ya da kaybı, konuşmada yaşanan problemler, kol ve bacaklarda hareket etme güçlükleri… sayılabilir. İnmenin kalıcı ya da geçici olması durumun şiddetine ve beyne kan akışının durduğu bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Hafif şiddetli inmeler geçici olabilir, ama şiddeti ağır olan inmelerde, kalıcı felç; hatta hastanın kaybı dahi söz konusu olabilmektedir.

Şah damarı daralması belirtileri arasında basit şeylerden de söz edilebilir: denge bozukluğu, baş dönmesi, anlama ve konuşmada zorlanma, vücudun belirli bölgelerinde güç kaybı, ani başlayan baş ağrıları, görme kayıpları… söz konusu hafif şiddetli belirtilere örnek olarak verilebilir.

Şah Damarı Daralması Tedavisi

Şah damarı daralmasında tedaviye başlamadan önce tanının tam olarak konması gerekmektedir. Bu noktada hastadaki şikayetlere göre görüntüleme yöntemleri kullanılır. Klasik anjiyografi, renkli doppler ultrasonografi, BT anjiyografisi, MR anjiyografisi… söz konusu şah damarı daralmasının tanısını koyabilmek için kullanılan görüntüleme yöntemleridir. Tanının konulmasının sonrasında ise iki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri açık ameliyat; diğeri de kapalı ameliyattır.

Açık ameliyat, genel anestezi ile yapılabileceği gibi, spinal ya da lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Şah damarı daralmasına neden olan plak, bu operasyon ile çıkarılır. Sonrasında hastanın hastanede kalma süreci ortalama 2 – 3 gün kadardır. Kapalı ameliyat ise yüksek teknoloji ile yapılan anjiyografi yöntemidir. Kasıktan, kateter adı verilen ince hortumlarla, daralmış olan damarlara ulaşılan bu yöntemde, stent takılarak şah damarı daralmasının tedavisi yapılmış olur. Ancak işinin uzmanı doktorlar tarafından yapılıyor olması çok önemlidir. Uygulamadan sonra beyne pıhtı atmasının önlenmesi için, damarın içerisine şemsiye şeklinde koruyucu bir alet konulur, ancak bu geçicidir. Açık ameliyatta görülen kalıcı ya da geçici ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü ya da kanama riskleri, kapalı ameliyatta söz konusu değildir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.