Kuruyemişler Hakkında Bilgi

Akşam olduğunda, televizyonun karşısına geçip, elimize de bir kase çekirdek alırız. Sonrasında da o çekirdek yetmez, bir daha alırız. Ertesi sabah uyandığımızda bir bakarız ki yanağımızda kocaman bir sivilce çıkmış. Zayıflamak istediğimizde, atıştırmalık olarak badem, ceviz, fındık tüketmemiz önerilir. İshal olduğumuzda sarı leblebiye yönlendiriliriz… Peki hangi kuruyemişler faydalı? Sizlere ilerleyen bölümlerde, kuruyemişler hakkında bilgilerden söz ederek, hangi kuruyemişler zararlı sorusunun da yanıtlarını bulmanızda yardımcı olmaya çalışacağız.

Kuruyemişler Hakkında Bilgi

Kaju: Hangi kuruyemişler faydalı sorusunun yanıtları arasında ilk sırada kaju gelir. İçeriğinde, bir kuruyemişte bulunması gereken her şeyi, lif ve protein de dahil olmak üzere bulunduran kaju, ülkemize genellikle Hindistan ve Vietnam’dan gelir. Toplaması çok da kolay olmayan kajunun, fıstığından ayrılması gereken sert katmanları bulunmaktadır. Bu katmanların kabuklar olduğunu söyleyebiliriz. Ve bu kabuklar, içeriğinde, zararlı toksik maddeler bulundururlar. Bu maddelerle içli dışlı olması gereken işçiler, yapmakta oldukları bu iş dolayısı ile bazen kalıcı hasarlarla karşılaşabilmektedirler.

■ Badem: Şeker hastalığını önleyen, zayıflamaya yardımcı olduğunu daha önce de belirtmiş olduğumuz badem, en popüler kuruyemişlerden biridir ve lezzetli olmasının yanında oldukça da sağlıklıdır.

■ Brezilya Fındığı: Amazon’da yetişen ama adı Brezilya fındığı olan bu kuruyemiş oldukça sağlıklıdır. İçeriğinde bol miktarda protein, sağlıklı yağlar ve karbonhidrat bulundurur. Hindistan cevizi büyüklüğünde meyvelerin içerisinde bulunan 24 tohumdan her biri Brezilya fındığıdır ve mutlaka yemeniz önerilmektedir.

■ Acı Badem: Hangi kuruyemişler zararlı sorusunun yanıtları arasında ilk sıralarda yer alan acı badem size her ne kadar lezzetli gelse de, doğru tüketilmediğinde öldürücü etkileri bulunabilmektedir. Çünkü acı badem aslında kayısı çekirdeğidir ve içeriğinde siyanür bulundurmaktadır. Çiğ tüketilmesi halinde zehirlenmenize neden olabilmektedir. Ancak tüketilmeye doğru hazırlanırsa, lezzetli bir baharat ya da tatlandırıcı olarak kullanılabilmektedir.

■ Meşe Palamudu: Her yerde kolayca bulabileceğiniz meşe palamudunu kuruttuktan sonra, tüketeceğiniz zzmana kadar, bir kaç sene dahi saklayabilirsiniz. Ancak rengi kahverengi olmadan yemeniz halinde tadı acı, kendisi de zehirli olabilir. Bu nedenle tam anlamı ile olmasının sonrasında tüketilmelidir. İçeriğinde C vitamininden sağlıklı yağlara, proteinden Kalsiyuma kadar pek çok yararlı bileşeni bulunduran meşe palamudu, kandaki Glikoz seviyesini dengelemeye yardımcı olmaktadır.

■ Yer Fıstığı: Kuruyemişler hakkında bilgi verirken, yer fıstığının, çok bilinen ve sevilen bir kuruyemiş olduğunu ama aslında hayatımızda bu kadar yer almaması gerektiğini belirtmeliyiz. Her şeyin öncesinde, içeriğinde sağlıklı maddeler bulunduruyor olsa da kalorisi çok yüksektir. Ve siz farkında olmadan tüketim miktarını arttırabilir, gün içerisinde almanız gereken kalori miktarının çok büyük bir kısmını yer fıstığından alabilirsiniz. Bununla birlikte zararlı bazı toksinler bulundurduğunu da belirtmeliyiz. Tükettiğiniz yer fıstığı, karaciğer kanseri riskini arttıracak zararlı mantarları içeriğinde bulundurabilir. Bu nedenle, tüketeceğiniz makul miktarda yer fıstığını, güvenilir büyük ticari satış merkezlerinden almalısınız.

■ Fındık: Hangi kuruyemişler faydalı sorusunun yanıtları arasında yer alan fındık, içeriğinde bolca lif, A ve B vitaminlerini bulundurur. Diyetlerinizde yararlıdır. Bununla birlikte, yetişmesi oldukça kolaydır. Bakımı için ekstra bir çabaya gerek yoktur. Yetiştiği bölgelerde erezyonun önlenmesine de katkıda bulunur. Fındık tükettiğinizde, iyi kolesterolün yükselmesine katkıda bulunursunuz.

■ Dolmalık Fıstık: İlginç bir etkiye neden olan dolmalık fıstığı yemenizin 12 – 48 saat arası bir zaman dilimi sonrasında, tükettiğiniz diğer yiyeceklerden acı ve metalik bir tat alırsınız ve bir koku meydana gelir. Bu duruma neyin sebep olduğu ya da durumun önüne geçmek için ne yapılması gerektiği hakkında bir bilgi ise bulunmamaktadır.

Ceviz: İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan bulunduran ceviz, kalp sağlığını korur, erken yaşlanma ve kanseri de önlemeye yardımcı olur. E vitamini içeriği yüksek olan ceviz, düzenli tüketilmesi halinde, kalp krizi riskini %51 oranında azaltır. Kalorisinin yüksek olduğu doğrudur; ama sağlıklı yaşamın anahtarı niteliğindedir. Sağlıklı yağlar ve özellikle de Omega-3 deposu olan ceviz, beyindeki serotonin miktarını arttırır.

■ At Kestanesi: Hangi kuruyemişler zararlı sorusunun yanıtları arasında yer alan at kestanesini tüketmeniz halinde kusabilir; bunun da yanında felç riski ortaya çıkartabilirsiniz.

■ Antep Fıstığı: İçeriğinde bolca lif ve protein bulunduran Antep fıstığı, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmenize yardımcı olur. Ancak kalorisi yüksektir. Bir porsiyonu 160 kalori olan yer fıstığını, zayıflamak istiyorsanız dikkatli tüketmelisiniz.

■ Pekan Cevizi: Daha çok turta yapımında kullanılan pekan cevizinin kalp sağlığını korumaya katkısı bulunmaktadır. Bununla birlikte nöron dejenerasyonu başta olmak üzere, hücrelerinizin dejenere olmasını önleyen antioksidanları içeriğinde bulundurmaktadır. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

■ Kestane: Bozulabilme özelliğine karşı buzdolabında saklanması gereken kestane, içeriğinde, diğer kuruyemişler gibi yağ, protein, lif ve E vitamini pek fazla bulundurmamaktadır. Ancak C vitamini kestanede yer alır. Sadece kış aylarında değil, tüm sene tüketebilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.