Duygusal Açlık Nedir?

Duygusal açlık, pek çoğumuzun baş etmek durumunda kaldığı ve aslında sorulsa ne olduğunu dahi yanlış anlatacağımız bir kavram. Birisi bize duygusal açlık nedir diye sorsa, vereceğimiz cevap muhtemelen, hayatımızda olması gereken doğru insanı bulamamamız, ya da ailemizden sevgi görmememiz olur. Oysa ki duygusal açlık bunlardan çok daha farklı bir durumdur. Size ilerleyen bölümlerde, duygusal açlık nedir sorusunun yanıtları ile birlikte duygusal açlık belirtileri ve duygusal açlık nasıl önlenir sorusunun yanıtlarından da söz edeceğiz. Aslında almış olduğumuz ve veremediğimiz kiloların sorumlusu duygusal açlık. Ama biz onun hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz.

Duygusal Açlık Nedir?

Bazen aç olmaz; ama yine de bir şeyler yemek isteriz. Bu durum, bizim fiziksel açlığımızı değil, duygusal eksikliklerimizi gidermek için gerçekleştirmiş olduğumuz bir davranıştır. Buna genel olarak duygusal açlık adı verilmektedir. Duygusal eksikliklerimizi yemek yiyerek gideremeyeceğimiz gibi, bu yanlış davranış ilerleyen zamanlarda pişmanlık ve alınan gereksiz kaloriler dolayısı ile kilo olarak dönüş yapacaktır. Dolayısı ile zararlıdır. Bu duruma doğru çözümün kısa zaman içerisinde, yemek yemek haricinde bulunması gerekmektedir.

Duygusal Açlık Belirtileri

■ Stresli olunan zamanlarda daha çok yemek yenir
■ Aç olunmayan zamanlarda da yemek yenir
■ Üzgün ve mutsuz olunan zamanlarda, kendini daha iyi hissetmek için yemek yenir
■ Kişi kendini yemekle ödüllendirir
■ Yemek yemek; ya da yemeğin var olması dolayısı ile kendini güvende hissetmek
■ Kişi doyduğu halde, sadece yemeği beğendiği için devam eder.

Sizde de bu durumların bir kaç tanesi söz konusu ise siz de duygusal açlık problemi ile muhtemelen karşı karşıyasınız demektir.

Duygusal Açlık Nasıl Önlenir?

Duygusal açlık yaşamanızın tek nedeni muhtemelen kendinizi duygusal olarak güçsüz hissetmenizden kaynaklanmaktadır. Bu noktada, mutluluğu yemeklerde aramak sizin için doğru davranış olmayacaktır. Yapmanız gereken şey aslında, duygularınızla baş etmenin yolunu bulmaktır. İlk olarak yemek yemeye yönelmemelisiniz.

■ Alışverişe giderken mutlaka listeniz olsun. Sağlıklı yiyecek ve yemeklerden oluşan bir liste hazırlayın ve bu listeye bağlı kalın. Abur – cubur ve işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durun.

■ Öğün atlama alışkanlığınız varsa, bu alışkanlığınızdan kısa sürede kurtulun. Atladığınız öğün, sizin bir sonraki öğüne daha aç başlamanıza neden olur ve bu da, o öğünün daha sağlıksız ve bol kalorili olmasının sebebi olacaktır.

■ Bir şey başardığınızda kendinize verdiğiniz ödül yemek olmasın. Kim sevmez ki patates kızartmasını, ya da pizzayı? Ama zararlı yemekler. Bunların yerine kendinize ödül olarak yeni bir kitap ya da t-shirt almayı tercih edebilirsiniz.

■ Yediğiniz yemekleri, tadını alana kadar, gerekiyorsa 35 kere çiğneyin, sonrasında yutun. Bu şekilde, duygusal açlık modundan çıkabilirsiniz.

■ Televizyon izler ya da bilgisayar başında oturur, veya gazete okurken, ne yediğinzin ve ne kadar yediğinizin farkına varmazsınız. Bu nedenle, yemek yerken, sadece yemeğe odaklanın.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.