Klima Virüsü Ve Lejyoner Hastalığı Hakkında Bilgiler

Yaz aylarının ne denli sıcak geçtiğini bilmeyenimiz yok. Ne yazık ki bu sıcaklıklar bizleri klima kullanmaya itiyor. Kullandığımız klimalar ise, bazı nedenlerden dolayı sağlığımızı tehlikeye sokabiliyor. Örneğin size, yakın zaman önce hayatını, klima virüsü nedeniyle kaybeden profesör doktorumuzu hatırlatabiliriz. O halde, kendimizi, gerek klima virüsü, gerekse de diğer klima hastalıklarına karşı korumalıyız. Ama nasıl? Bu yazımızda sizler için bu konunun detaylarını aktarmaya çalışacağız…

Klima hastalığının ilk olarak 1976 senesinde gözlemlendiğini belirtmemiz gerekmektedir. Ve adı Lejyoner hastalığı olarak da bilinmektedir. Legionelle Pneumophilia isimli bakteriden dolayı meydana gelmektedir. Klima hastalığı olarak bilinen Lejyoner hastalığının, bir tür zatürre olduğunu belirtmemiz gerekir.
Klima hastalığına neden olan Legionelle Pneumophilia, ilk olarak klimanın filtresinde kendisine bir yer edinir. Sonrasında ise burada, kendisi için uygun olan ısı, ve nemi yakalayarak çoğalır. Ardından da ortamın havasına yayılma süreci başlar. Daha çok kalabalık ortamlarda, örneğin otellerde, ya da alışveriş merkezlerinde tehlikeli olan klima hastalığı, bireylere de bulaşabilmektedir; ancak, kişiden kişiye bulaştığını söyleyemeyiz. Genellikle, solunum yollarına işlem uygulanması, solunum cihazı kullanımı, ya da, havalandırma sistemlerinin bulunduğu yerlerden, bireylerin akciğerlerine girişi sağlanmaktadır.
Lejyoner hastalığının bazı kişilerdeki görünme oranının daha yüksek olduğunu da belirtmeliyiz. Mesela sağlık personeli, havalandırma işi ile ilgilenenler, kapalı, havasız ortamlarda çalışan kişiler, özellikle bir de, bağışıklık sistemleri düşük ise, kronik hastalıkları var, ya da kemoterapi hastası iseler, Legionelle Pneumphilia bakterisine daha açık olabilmektedirler. Aynı durum, alkolikler, ve şeker hastası kişiler için de geçerliliğini göstermektedir. Eğer bir de sigara içimi söz konusu ise, Lejyoner hastalığı kendisi için uygun alanı bulmuş demektir.
Klima virüsünün belirtileri nelerdir? Huzursuzluk, halsizlik, baş ağrısı, eklem, ve kas ağrıları, öksürük, kusma, mide bulantısı, ishal, konsantrasyon bozukluğu, hatta ileri aşamalarda koma dahi, klima virüsünün belirtileri arasında yer almaktadır. Klima virüsünün tedavisinin ise, antibiyotik kullanımı ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir, ve klima virüsünün tedavisinin mutlaka bir doktor tarafından uygulanması gerekmektedir. Klima virüsüne ait bilgiler, laboratuvar koşullarında elde edilebilmektedir.
Eğer klimalı ortamlarda sık sık bulunuyorsanız, ve klima virüsünün belirtileri sizde de söz konusu ise, kesinlikle basit bir grip olduğunu düşünmemeli, mutlaka teşhisi doktorunuz tarafından konulması için tetkiklerden geçmelisiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.