Kalsiyum Eksikliği Neden Kaynaklanır?

Kalsiyumun insan vücudu için önemini hepimiz, kemik ve diş sağlığına olan katkıları dolayısı ile biliyoruz çünkü %99 oranında Kalsiyum, bizim kemiklerimizde ve dişlerimizde birikiyor. Yapılan araştırmalara göre zayıflamaya da katkısı bulunan Kalsiyum bunun yanında pek çok kanser türünden koruma etkisi de gösteriyor. Peki Kalsiyum içeren besinler nelerdir? Kalsiyum eksikliği neden kaynaklanır? Kalsiyum eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir? Soruların merak ettiğiniz yanıtlarını ve daha fazlasını ilerleyen bölümlerde bulabileceksiniz:

Kalsiyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

■ Kemik erimesi ve kemik hastalıkları
■ Yüksek tansiyon
■ Kaslarda gerginlik
■ Dişlerin çürümesi

Sizlere ilerleyen bölümlerde, Kalsiyum içeren besinlerden söz edeceğiz. Ancak öncesinde şunu belirtmeden geçmemeliyiz ki: Kalsiyum, tek başına vücut tarafından emilebilen bir mineral değildir. Yanında Magnezyum, D ve K vitaminlerine de gereksinim duyar. Bu nedenle, biraz sonra sizlere aktaracağımız Kalsiyum içeren besinleri, kompleks halinde, gerekirse gıda takviyeleri ile birlikte tüketmelisiniz ki faydalarından yararlanabilesiniz.

Kalsiyum Eksikliği Neden Kaynaklanır?

■ Kalsiyum içeren besinlerin olması gerekenden az tüketilmesi
■ Vücutta D vitamini eksikliği bulunması dolayısı ile alınan Kalsiyumun vücut tarafından emilememesi
■ Böbreklerde kronik hastalıkların bulunması
■ Gün içerisinde gereğinden fazla tuz tüketilmesi ki bir günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi, kanserden korunmak için de önemlidir.
■ D vitamini eksikliğinde olduğu gibi, Magnezyum eksikliği dolayısı ile de Kalsiyum içeren besinlerin vücut tarafından emilemiyor olması
■ Kanser ilaçları ve kortizon içerikli ilaçların kullanılması

Kalsiyuım eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir sorusunun yanıtlarında gördüğünüz gibi, Kalsiyum fazlalığının da sağlık açısından olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle, yaş aralığına göre, günlük alınması gereken Kalsiyum ihtiyacı bilinmeli ve beslenme buna göre düzenlenmelidir.

■ Bir bebek, bir yaşına kadar, sadece anne sütü ile beslenmemiş ise ve ek gıda alımı gerçekleştiriyorsa, günlük 525 mg Kalsiyum ihtiyacı bulunmaktadır.
■ 1 – 3 yaş arası 350 mg Kalsiyum
■ 4 – 6 yaş arası 450 mg Kalsiyum
■ 7 – 10 yaş arası 550 mg Kalsiyum
■ 11 – 18 yaş arası (Erkekler) 1.000 mg Kalsiyum
■ 11 – 18 yaş arası (Kızlar) 800 mg Kalsiyum
■ 19 yaş sonrası 700 mg Kalsiyum
■ Hamile kadınlar 700 mg Kalsiyum
■ Emziren kadınlar 1250 mg Kalsiyum

Kalsiyum İçeren Besinler

■ 1 bardak çiğ sütte 300 mg Kalsiyum bulunmaktadır
■ 1 fincan pişirilmiş kalede 245 mg Kalsiyum bulunmaktadır
■ 1 kase yoğurtta 300 mg Kalsiyum bulunmaktadır
■ 1 bardak kefirde 300 mg Kalsiyum bulunmaktadır
■ Yarım fincan pişmiş brokolide 93 mg Kalsiyum bulunmaktadır
■ 1 fincan su teresinde 41 mg Kalsiyum bulunmaktadır
■ 2 dilim peynirde 224 mg Kalsiyum bulunmaktadır
■ 1 fincan bamyada 82 mg Kalsiyum bulunmaktadır
■ 1 avuç bademde 76 mg Kalsiyum bulunmaktadır

En yüksek miktarda Kalsiyum içeren besinler yeşil sebzeler ve çiğ süt olarak belirtilmektedir. Bununla birlikte, fasulye ve mercimeğin de içeriğinde pek çok mineral bulunur Kalsiyum da bu mineraller arasında yer almaktadır. Posası bol, rengi yeşil olan sebzelerin de Kalsiyum içeren besinler arasında önemli yerleri bulunmaktadır. Meyveler arasında ise içeriğinde en çok Kalsiyum bulunduran incirdir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.