Göğüs Kanseri İçin Biyopsi Nasıl Yapılır? Kaç Dakika Sürer?

Göğüs kanseri için biyopsi nasıl yapılır? MaviBoncuğum takipçisi pek çok kadın bu sorunun yanıtlarını merak ediyor. Çağımızın hastalığı, özellikle kadınların baş belası göğüs kanserinin erken teşhisinde, biyopsinin önemi oldukça büyük.

Ancak bu işlem, hakkında bilgi sahibi olmayan pek çok kadının korkulu rüyası. Aslında bu hep böyledir. Sadece göğüs kanseri için biyopsi değil, bilinmeyen ve yapılacak olmasının söz konusu olduğu her şeye dair bir korku vardır hepimizin içinde. O halde araştırmalı; öğrenmeliyiz.

Göğüs kanseri için biyopsi nasıl yapılır? Çok özel bir durum olmadıkça göğsün belli bir kısmının alındığını; koltuk altında ise sınırlı bir erişimin gerçekleştirildiğini belirtelim. Ancak özel bazı durumlardan da bahsetmeden geçmeyelim.

Sentinel lenf nodu biyopsisi nedir? Bu yöntemde öncelikle göğüsteki belirli bir bölgeye mavi bir boya aktarılır ya da mavi boya yerine radyoaktif bir madde kullanımı da gerçekleştirilebilir. Sonrasında ise bu mavi boya ya da radyoaktif maddenin, göğüs ve lenf bezleri boyunca yayılması beklenir.

Sentinel lenf nodu biyopsisi, bu yayılan mavi boya ya da radyoaktif maddenin çizmiş olduğu doğrultu üzerinde gerçekleştirilmektedir. İşlemin sonucunda eğer herhangi bir kanser izine rastlanmamış ise göğüs kanseri için koltuk altında biyopsi işlemine başvurulabilir.

Sentinel lenf nodu biyopsisi ile koltuk altına girişimde bulunulup bulunulmayacağı anlaşıldığında, koltuk altı ile ilgili herhangi bir probleme rastlanmaması durumunda, kolda şişme ya da benzeri problemlerle karşılaşılmayacaktır.

Ancak sentinal lenf nodu biyopsisi yapılıp da koltuk altında ya da lenf bezlerinde bir kanser izine rastlanırsa, bu durumda göğüs kanseri olan kişi ikinci bir operasyona alınır ve bu ikinci operasyonda, lenf bezlerinin tamamı temizlenir.

Daha detaylı bilgileri ilerleyen bölümlerde aktaracağız. Önceki yapmış olduğumuz göğüs kanseri ile ilgili paylaşımlara, aşağıdaki başlıkları tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Göğüs kanserinden korunma yolları
• Göğüs kanserinin belirtileri
• Göğüs kanseri tedavisi hakkında bilgiler
• Göğüs kanseri tedavisi hakkında kısa bilgiler
• Göğüs kanserinin erken teşhisinde kullanılan yöntemler

Göğüs Kanseri İçin Biyopsi Nasıl Yapılır?

Göğüs kanseri için biyopsi nasıl yapılır? Doktorunuz ya da hemşireniz ilk olarak size işlem hakkında bilgi verecektir. Ardından da sizden, yapılacak olan işlemi onaylamak için bir form doldurmanız ve imzalamanız istenebilir. Bu sırada aklınıza takılan soruları doktorya da hemşirenize sorabilirsiniz.

Biyopsi Kaç Dakika Sürer
Göğüs Kanseri İçin Biyopsi Nasıl Yapılır

İşlem bir kaç dakikadan fazla sürmeyecektir. Ancak sizin doktorunuzla 20 dakika kadar zaman geçirmeniz gerekebilir. Bu sürenin ilk başları, prosedürü anlayıp anlamadığınızdan ve sizin rahat olduğunuzdan emin olmak için doktorunuz tarafından kullanılacaktır.

Ardından vücudunuzun üst kısmında bulunan tüm giysileri çıkartmanız talep edilir. Bu süreçte ameliyat önlüğü giyebilirsiniz. Sonrasında bir yatağa uzanırsınız. Doktorunuz ultrasonla bölgeyi tarar ve hangi alandan parça alması gerektiğine karar verir.

Göğüs kanseri için biyopsi nasıl yapılır? Bu aşamada doktorunuz bölgeyi temizler ve uyuşturur. Bunun için biraz acıyabilecek, lokal anestezik enjeksiyon işlemi uygulanır. İlaç bölgeye iğneile enjekteedileceği için küçük bir acı hissedilecektir.

Deriye çok küçük bir kesi uygulanır. Buradan göğüs içine yavaşça, içi boş bir iğne sokulur ve bu şekilde birmeme dokusu örneği alınır. Bu sıradagenellikle birden fazla parça alınır. Her bir parça alındığında, siz iğnenin “tık” sesini duyabilirsiniz.

Bu aşamada göğüs üzerinde bir baskı hissetmeye başlarsınız. Bu baskı ağrılı değildir. Eğer ağrı hissederseniz doktorunuza bunu bildirin ki biraz daha anestezi ilacı verebilsin. Ardından içerisinde parça bulunan iğne göğsünüzden çekilir.

İğnenin içerisinde bulunan parçalar, doktorunuz tarafından tencere benzeri bir kabın içerisine konur ve mikroskop altında incelenmeleri için laboratuvara gönderir. Sonrasında doktor ya da hemşireniz göğsünüze bir kaç dakika baskı uygular. Bu, morarmaya da kanamanın önlenmesi adınadır.

Son olarak bölgeyepansuman uygulanır. Bu pansuman genellikle kağıt bir dikiş üzerine su geçirmez bir pansuman şeklinde yapılmaktadır.

Biyopsi Kaç Dakika Sürer?

Biyopsi kaç dakika sürer? Parça alma işlemi olarak halk arasında bilinen biyopsi sadece bir kaç dakika sürer. Ancak hasta doktoru ile birlikte ortalama 20 dakika zaman geçirir. Çünkü ilk olarak hastaya, uygulanacak olan işlem sıralaması anlatılır ve rahat olduğundan emin olunur.

Ardından işlem öncesinde, uygulamanın yapılacağı bölgenin netleşmesi için bir ultrasyon taraması yapılır. Sonrasında ise lokal anestezi uygulanarak bölgenin uyuşması beklenir. Artık işlem uygulanmaya başlanabilir. İşlemden sonra ise bölgeye biraz basınç uygulanarak kanama ve morarma engellenir.

Biyopsi kaç dakika sürer? 20 dakikalık zamana küçük bir dikiş ve pansuman da dahildir. Ardından hasta ameliyat odasından çıkabilir. Göğüs kanseri için biyopsi nasıl yapılır sorusunun yanıtı bu aşamadan bakıldığında hiç de zor değildir. İnsanları tedirgin eden kanser kelimesidir.

Hayırlı haberler almanız dileğiyle.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.