Hipotiroid Hastalarının Zayıflama Deneyimleri Canan Karatay Diyeti Nedir

Hipotiroid, pek çok kişinin sık karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer alıyor. Genel olarak tiroid bezlerinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasına neden oluyor. Ve tiroid hormonu genel olarak değerlendirildiğinde metabolizmanın düzenlenmesinden sorumlu.

Hal böyle olunca ve tiroid hormonu az salgılanınca metabolizmanın çalışmasına bağlı bazı problemler ortaya çıkıyor. Bu problemler arasında halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk… gibi pek çok istenmeyen durumdan söz edebiliriz. Dolayısı ile hipotiroid hakkında bilgi sahibi olmamız çok büyük önem arz ediyor.

Hipotiroid nedir?

Hipotiroid nedir? Tiroid bezlerinin yetersiz çalışması anlamına gelmektedir. Bir hastalık olduğunun bilinmesi büyük öneme sahiptir. Peki o halde belirtileri nelerdir? Hipotiroid belirtileri arasında ilk sırada, kişilerin kilo vermekte zorlanmalarından söz etmek gerekmektedir.

Belirtilerden bir diğeri de aşırı sinirlilik halidir. Yorgunluk da bir diğer belirti olarak karşımıza çıkar. Derideki kuruluk da hastalık belirtilerinden bir diğeridir. Metabolizmanın yavaş çalışmasına bağlı olarak görülen kabızlık ve baş ağrısı da belirtiler arasında sayılabilir.

Hipotiroid nedir sorusunun yanıtları ve hastalığın belirtilerinden söz ederken, bazı sağlık sorunlarına da yol açtığını belirtmeden geçmemeliyiz. Hipotiroidde hedef tiroit bezleri olduğuna ve tiroid hormonu da vücudun fonksiyonlarını düzenleyen hormon olduğuna göre, hipotiroidin sonuçları hakkında da bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Hipotiroidin sonuçları arasında ilk sırada, trigliserit seviyesinin yükselmesinden söz etmek gerekir. Sonuçlar arasında kolesterol seviyesinin yükselmesi ve lenf akışının yavaşlamasından da söz etmeden geçmemeliyiz. Lenf akışının yavaşlaması sebebiyle vücutta ödem problemi gelişmektedir.

Hipotiroidin sonuçları arasında sindirim problemlerinden de söz etmek gerekir. Besinlerin sindirilmesi zorlaşmaktadır. Metabolizma hızının yavaşladığını dabelirtmeden geçmemeliyiz ki bu da beraberinde kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Buna bağlı olarak kilo alan hasta eğerkadın ise adet düzensizliği problemi de yaşayabilir.

Size zayıflamanızı kolaylaştırmak adına lahana kürü ve lahana çorbası diyeti hakkında bilgilerden daha önce söz etmiştik. Tiroid bezinin fazla çalıştığını nasıl anlayabiliriz başlıklı konumuzu gözden geçirerek de hipertiroid hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

Hipotiroid Hastalarının Zayıflama Deneyimleri

Hipotiroid hastalarının zayıflama deneyimleri hakkında bilgilerden söz ederken, onların nasıl doğru beslenebileceklerini ilk olarak gözden geçirmeliyiz. Ki bu noktada da metabolizmanın hızlandırılması ilk hedef haline gelmelidir.

Hipotiroid
Hipotiroid Hastalarının Zayıflama Deneyimleri

Bu anlamda ilk sırada iyotlu tuz tüketimi yer alıyor. Çünkü Hipotiroidin nedenleri arasında iyot eksikliği yer alır. Bu nedenle iyotlu tuz tüketimi hipotiroid için beslenme önerileri arasında ilk sırada yer alır. Fakat sadece iyotlu tuz kullanımı yeterli olmayabilir. Yanında yer fıstığı, hardal, soya fasülyesi, şalgam, karnabahar, turp, brüksel lahanası, brokoli ve lahanayı pişmiş olarak tüketmeniz öneriliyor.

Hipotiroid hastalarının zayıflama deneyimleri arasında yer alan bir diğer faktör de kafein tüketiminden uzak durulmasının gerekliliğidir. Kahve, kola, çay ve çikolatadan uzak durulması, bu hastalık için dikkate alınması gereken en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Hipotiroid için beslenme önerileri arasında, selenyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiği önerisinde de bulunulmaktadır. Tam tahıllar, ay çekirdeği, ceviz, susam, mantar, mercimek, dana eti, hindi eti, dana karaciğeri, balık, yeterli miktarda tüketildiklerinde, yeterli selenyum alımı olanaklı hale gelecektir.

Omega-3 tüketiminden de söz etmeden geçmemeliyiz. Haftada iki kez de kurubaklagil tüketilmesi büyük önem arz etmektedir. Sigarayı bırakıp,günde 2 – 2.5 litre de su tüketimi gerçekleştirenler, hedefledikleri yolda başarıya emin adımlarla ulaşmaktadırlar.

Canan Karatay Hipotiroid Diyeti

Canan Karatay hipotiroid diyeti için genel olarak 2 vitamin 1 mineral önerisinde bulunmuş ve bunların birlikte kullanılmasını önermiş durumda. Mineral grubunda İyot, vitamin grubunda ise B12 ve D vitaminleri yer alıyor. Bu 3 bileşen birlikte kullanıldığında her şeyin öncesinde bağışıklık sistemi güçleniyor.

Ayrıca nodüllerin küçülmesi ve dolayısı ile tiroid kanseri oluşma riski ortadan kalkmış oluyor. Buna ek olarak dikkat edilmesi gereken bazı detayları da Canan Karatay hipotiroid diyeti için şu şekilde maddelendirebiliriz:

• Mutlaka zencefilden faydalanmalısınız. Zencefil çayı tüketerek diğer pek çok hastalıktan da kurtulmuş olursunuz.

• Günde üç ana öğünden fazla beslenmemelisiniz. Aksi halde tiroidlerinizin daha az çalışmasına bir de bu şekilde sebebiyet vermiş olursunuz.

• Bu diyeti yaparken kesinlikle kabız olmamaya özen gösterin. Ramazanda kabız olmamak için yapılması gerekenler bu sırada da uygulanmalıdır. Doğal yiyeceklerle beslenmek,paketlenmiş, dondurulmuş ya da işlenmiş gıdalardan uzak durmak da bu noktada büyük öneme sahiptir.

• Tiroidler başta olmak üzere diğer hormonların da dengesini bozan asitli ve gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.

• Omega-3bakımından zengin beslenerek, yemeklerinizde mutlaka iyotlu tuz kullanmalısınız.

• Vücudunuzun kolesterol dengesini sağladığınızdan emin olmanız da büyük öneme sahiptir.

• Günde en az yarım saat spor ya da egzersiz yapın. Sağlıklı yaşam için bunları mümkünse denizkenarında, iyotlu havayı içinize çekerek yapmayı tercih edin.

• Beyazun, şeker ve tuz üçlüsünden de olabildiğince uzak durun.

Hipotiroid Hastasıyım Kilo Alamıyorum

Hipotiroid hastasıyım kilo alamıyorum şeklinde şikayetlerle çok fazla karşılaşılmaz. Genellikle bu hastalarda kilo verememe sorunu ortaya çıkmaktadır. Ancak eğer kilo alamıyorsanız da durumun sadece tiroidlerle alakalı olduğundan emin olmamalısınız.

Çünkü hipotiroid hastalığında metabolizmanın yavaş çalışması söz konusudur. Dolayısı ile kilo almak kolay;vermek zordur. Farklı bir sebep dolayısı ile alamadığınız kiloları aldığınızdaise vermek konusunda sıkıntı yaşar ve ne yapacağınızı düşünmeye başlarsınız.

Hipotiroid Hastaları İçin Diyet

Hipotiroid hastaları için diyet listesini günlük olarak sizlerle paylaşacağız. Vermiş olduğumuz diyete uymanız halinde hem ideal kilonuzu koruyabilir hem de hipotiroid kaynaklı diğer problemlerden kurtulabilirsiniz. Bununla birlikte nodülleriniz küçülüp yok olabilirler.

Hipotiroid Hastaları Nasıl Diyet Yapmalı
Hipotiroid Hastaları İçin Diyet

Sabah Kahvaltısı: İnce bir dilim tam buğday ekmeği,mevsim yeşillikleri, 5 tane zeytin, 3 yeme kaşığı tuzsuz lor peyniri, 1tane haşlanmış yumurta

Ara Öğün: 1porsiyon meyve

Öğle Yemeği: İnce bir dilim tam buğday ekmeği, mevsim salatası, Yağda pişirmemek kaydı ile 120 – 150 gram arası et, tavuk, balık ya da köfte

Ara Öğün: 20 tane çiğ badem, 1fincan şekersiz yeşil çay

Akşam Yemeği: 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 kase yağsız ve kremasız çorba

Yatmadan Önce: 1 bardak süt

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.