Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir? Kardeş Kıskançlığı Nasıl Aşılır?

Bu yazımızda sizlere, kardeş kıskançlığı nasıl aşılır, kardeş kıskançlığı nasıl giderilir; ve kardeş kıskançlığı nasıl önlenir sorularının yanıtlarından söz edeceğimizi belirtmemiz gerekmektedir. Eğer sizin de çocuklarınız arasında bir kardeş kıskançlığı durumu söz konusu ise, hiç zaman kaybetmeden, kardeş kıskançlığı nasıl aşılır, kardeş kıskançlığı nasıl giderilir, ve kardeş kıskançlığı nasıl önlenir sorularının yanıtlarını gözden geçirmeye başlayalım:

Kardeş kıskançlığının oluşmaması için her şeyin öncesinde, yeni bir bebeğiniz olacağını, var olan çocuğunuza anlatmanız gerekmektedir. Bu aşamanın sonrasında nasıl bir sürecin sizi, ve onu beklediğini çocuğunuza anlatmalı, ve böylelikle, ilginizin yeni doğan bebeğe yoğunlaşacağı dönem için çocuğunuzu hazırlamalısınız.
Diyelim ki 1 – 2 yaşlarında bir çocuğunuz var, ve yeniden hamilesiniz. Çocuğunuzun elini alarak karnınıza koymalı, gelecek olan bebeğin şu anda orada olduğunu ona anlatmalısınız. Bebeğin fotoğraflarını da ona göstermeli, hatta, kendisi için geçirdiğiniz hamilelik sürecinin resimlerini de göstererek, aynı durumu kendisinin de yaşadığını çocuğunuza anlatabilirsiniz.
Bebeğinizin doğumuna kadar olan hazırlık sürecine, çocuğunuzu dahil etmeyi de unutmamalısınız. Örneğin, bebeğinize isim seçerken, alternatifleri çocuğunuza sunun, ve tercihi onun yapmasını isteyin. Mobilya alışverişlerinde, seçenekleri ona da sunarak kararları birlikte verin. Bu sayede çocuk, yeni gelecek olan kardeşi ile ilgili gelişimlere kendisi de dahil olacağından dolayı, yaşanacak olanlar ona sürpriz gibi gelmeyecektir.
Bebeğinizin doğum sürecini çocuğunuza anlatırken ise dikkatli olmalısınız. Gelecek olan kardeşinin, gelişi sırasında annesi için risk oluşturacağı çocuk tarafından düşünülmemelidir. Bu noktada, doğumu basitçe anlatarak, kardeşinin de artık ailenize dahil olacağını, ve misafirlerinizin bu süreçte gelerek kardeşine hoşgeldin diyeceğini ifade etmelisiniz.
Doğumdan sonra ise, tüm ilginizi misafirlerinize, ve bebeğinize vererek, önceki çocuğunuzu kendi haline bırakırsanız, ilgi eksikliği, kardeş kıskançlığının temel nedeni olacaktır. Çocuğunuz davranış değişimleri yaşamaya başlayacak, ve bununla birlikte, sizden ilgi beklediğini belli edecektir. Kardeşi ile onu kıyaslayan sözler söylemekten kesinlikle kaçınmalısınız. Seni kardeşinden çok seviyoruz. Sen kardeşinden daha akıllısın gibi sözler yanlıştır. Seni çok seviyoruz. Sen çok akıllısın gibi sözlerin söylenmesi, kardeş kelimesinin bu cümlelere eklenmemesi gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde çocuğunuz her zaman, kardeşinden daha… olmak isteyecektir.
Çocuğunuzun zaman içerisinde, bebeğinizin sergilediği davranışları sergilemeye başladığını da görebilirsiniz. Unutmayın ki bu durum geçici; ve sizin ilgi göstermeniz gerektiğini anlatmak için yaşanmaktadır. Durumu çözebilmek adına, isteklerini birer seferliğine yapabilir, onunla ilgilendiğinizi gösterebilirsiniz. Sonrasında ise, o davranışların bebeklere özgü olduğunu, bebeğin kendi başına bir şey yapamayacağını anlatmanız gerekmektedir.
Bir önceki çocuğunuz eğer beş yaşından küçük ise, kardeşine yaptığı zarar verici davranışların aslında bilincinde olmayacaktır. Sizin bunları ona anlatmanız gerekmektedir. Sonuçlarının neler olacağını söylemelisiniz. İki çocuğu aynı anda, aynı ortamda yalnız bırakmamanız gerektiğini ise, her ne olursa olsun unutmamalısınız..

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.