2 Haftalık Bebek Neler Yapar? 1 Aylık Bebek Neler Yapar?

Yeni doğmuş bir bebek neler yapabilir? Bu yazımızda sizlere, 2 haftalık bebekler neler yapar; ve 1 aylık bebekler neler yapar sorularının yanıtlarından söz etmeye çalışacağımızı belirtmemiz gerekmektedir. Bu yazıyı neden hazırlamak istediğime kısaca değinmek istersem: Yakın bir arkadaşımın, 4 aylık bir bebeği var, o kadar yakın ki, ”bebeği birlikte büyütüyoruz” desem yalan da olmaz… Hanım kızımızın, doğumundan yaklaşık 2 hafta sonra, ”Anne” ve ”ayyyyy” dediğini duyduk 🙂 Olur mu? tabi ki olmaz; ama diyordu… Ne olacak şimdi yani ben yalan mı söylüyorum?

Ağlarken ”ayyyyy” sesini çıkartması biraz doğal ama, ”nne” demesi ilginç geliyordu. Bebeğin babasına olan tepkisi ise herkesten farklı, bir tek babasına çok fazla gülüyor falan; babası onu sürekli öpüyor, onunla alakalı olduğunu düşündük; bir bağ olduğu kesindi de, çok zeki canım bizim kızımız, ikinci ayında bir damat adayı bulmaya bile karar verdik 🙂
Sonra, bebeğimizin babasıyla konuştuğunu öğrendim. Elbette inanmadım. Nasıl olur da konuşur, ermedi ya 3 aylık bebek. Bir gün bir telefon kaydıyla karşılaştım, inanamadım; bebeğimiz gerçekten babasıyla konuşuyor; yalnızken… Utangaç kızımız, inandırmak için videoya kaydını almışlar… Ciddi ciddi konuşma değil tabi ama babasının sorularına cevap veriyor: ”Bugün seni dövdüler mi kızım?” yanıt çok sinirli bir aguuuu 🙂 ”Günün güzel geçti mi kızım?” Ciddi ciddi agular; ve bu böyle soru cevap şeklinde sürüp giden bir diyalog… 🙂 Babasıyla konuştuğuna ister istemez inanıyorsunuz; yalan söylemiyor ki insanlar… 🙂
Şimdi, 2 haftalık bebekler neler yapar; ve 1 aylık bebekler neler yapar sorusunun yanıtlarını neden vermek istediğimi anlattıktan sonra, artık işin ciddi kısmına gelip sorabilirim: 2 haftalık bebekler neler yapar? 1 aylık bebekler neler yapar?
2 haftalık bebekler neler yapar? 2 haftalık bebekler yatarken, genellikle bacaklarını ve kollarını hafifçe bükerler. Arama refleksi, yakalama refleksi; ve de emme refleksi, zaten 2 haftalık bebek için, doğum ile birlikte gelen bir şeydir; ve konuşuyor dediğinizde şaşırdığı kadar şaşırmaz insanlar, bebeğinizin emdiğini söylediğinizde 🙂 2 haftalık bebekler, annelerinin kendilerine olan bakışlarını da yakalayabilirler; annenin ona karşılık vermesi, gülmesi, başını sallaması, 2 haftalık olan saygın kişiliğin kendisine güvenmesini olanaklı hale getirecektir. 2 haftalık bebeğin görüş mesafesi, net olarak 25 santimetreye kadardır. Eğer onunla yakın iletişim halinde olmak istiyorsanız bu mesafeyi geçmemelisiniz; sizi bu sayede tanıyabilecektir. Bu mesafenin ötesinde 2 haftalık bebeğin görüşü bulanıktır. Kısa aralıklarla ağlamadan uyanık kalabilmektedir. Bu gibi zamanların güzel değerlendirilmesi gerekmektedir; bebeği evde gezdirebilir, ona şarkılar söyleyebilirsiniz…
1 aylık bebekler neler yapar? 1 aylık bebeğin herhangi bir yeri acıdığında bunu hisseder. Yediği içtiği şeyin tadını alabilir. Net olarak görür; ve de duyabilir… Başını kontrol altına alabilir. Örnerğin onu yüz üstü yatıracak olursanız, hava almak için başını sağa ya da sola çevirebilir; ve de başını dik tutabilir. Sakinleşmek için emme yöntemini deneyebilir, sadece annesi değil, elleri de bu işlemi gerçekleştirmek için yeterli olacaktır… 1 aylık bebek farklı sesler çıkartmayı da deneyebilir, agular artık başlayabilir, bebek ıkınabilir, mırıldanabilir… Karşısındaki nesneleri kısa süre izleyebilen 1 aylık bebek, yakın tutulduğunda takip dahi edebilir. Tanıdığı kişileri tanıdığını da belli edebilir, seslerini duyduğunda dahi sakinleşmesi gibi bir durum söz konusudur…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.