Bruksizm Hastalığı Ve Diş Sıkma Hastalığı Hakkında Bilgiler

Stresin, hayatımızda yaratmadığı olumsuz bir etki yok dersek, aslında yalan söylememiş oluruz. Stres nedeniyle saç dökülmesi, sivilce – akne, uykusuzluk, iştahsızlık; ya da aşırı iştah; ve Bruksizm gibi hastalıklarla karşılaşabilmemiz mümkün. Siz, belirttiğimiz olumsuzlukların hepsini biliyor olmalısınız… Yoksa Bruksizmin ne demek olduğunu bilmiyor musunuz? O halde, bruksizm hakkında gerekli bilgiyi bu yazımızda sizlerle paylaşalım; ve aslında hepimizin sık karşılaştığı bruksizm sorunu hakkında detaylı bilgi sahibi olalım… Bruksizm = diş sıkma = dişleri sıkma = dişlerin sıkılması… Bruksizm kısaca bu anlamları ifade ederken, siz, ”Bende de bruksizm var” diyebiliyor; ya da diyemiyor musunuz? Bruksizm, bir yönetici hastalığı olarak tabir ediliyor. Bruksizm nedenleri arasında ilk sırada stres yer alıyor… Bakalım Bruksizm hakkında diğer bilinmesi gerekenler neler?

<

Bruksizm, diş sıkma hastalığı olarak biliniyor. Diş sıkma hastalığı, kendisini genellikle uyku sırasında gösteriyor. Uyuyan kişi, uykusu sırasında diş sıkma, diş gıcırdatma, çene kenetleme gibi eylemleri gerçekleştiriyor. Bruksizm hastalığının nedenleri; ve diş sıkma hastalığının nedenleri arasında ilk sırada stres yer alıyor. Bruksizm hastalığının nedenlerinden birisi de kişinin çok titiz olması. Diş sıkma hastalığının nedenlerinden bir başkası da hassas bir kişilik yapısına sahip olmak. Bruksizmin nedenlerinden bir başkası da, çok sinirli bir kişilik yapısına sahip olmaktan kaynaklanıyor. Bruksizm hastalığı, kendisini daha çok uyku sırasında gösterirken, diş sıkma hastalığının sonuçları arasında, diş kayıpları, diş eti hastalıkları, baş ağrısı, yüz ağrısı, boyun ağrısı; ve sırt ağrısı yer almakta.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, bruksizm tedavisi için başvuran kişilerin geneli, ciddi anlamda diş kayıpları yaşadıktan sonra bruksizm tedavisine yöneliyorlar. Bruksizm, pek çok kişi tarafından önemsenmeyen; fakat sık olarak karşılaşılan, çağımızın en önemli stres sorunlarından birisi olarak tanımlanıyor.
Bruksizm tedavisi uygulanmadığı takdirde, ağızda bulunan dolgu dişler; ve porselen dişlerin kırılması durumu söz konusu. Dişlerin çenede tutulmasını sağlayan yapının zedelenmesinden de söz etmek mümkün. Bruksizm tedavisi gerçekleştirilmediği takdirde, diş kayıpları yaşanırken, Bruksizm hastası olan kişi, diş sıkma hastalığından dolayı ağzını açıp kapatmakta zorluk çekebiliyor; yeme zorlukları yaşayabiliyor; çene eklemlerinde meydana gelmesi muhtemel bir takım problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Bruksizm tedavisinin gerçekleştirilmediği ileri aşamalarda, kişilerin omuzlarında ve boyunlarında ağrılar meydana geliyor. Bu durum kas rahatsızlıklarına da sebebiyet verirken, diş sıkma hastalığı tedavisi gerçekleştirilmeyen kişi çabuk yorulmaya başlıyor.
Bruksizm tedavisi nasıl uygulanıyor derseniz, bunu da sizlerle kısaca paylaşalım… Bruksizm tedavisinde ilk olarak diş koruması hedeflenmektedir. Bruksizm tedavisi için, kişiye özel diş koruyucuları hazırlanır; ve bu diş koruyucularının geceleri uyurken kullanılması, bruksizm tedavisi süresince sürdürülür. Bruksizm tedavisinde uygulanan bir diğer şey de, ağızda kapanma zorluğunun yaşanmasına neden olan eğri dişlerin düzeltilmesidir. Bruksizm tedavisinin bir başka yöntemi de, sorunlu olan kaplamaların ve dolguların düzeltilmesi yönünde uygulanan yöntemdir.
Diş sıkma hastalığının tedavisinde, dişleri gece koruyucusu ile korumak isteyen kişilerin, gece koruyucusunu altı ay kullandıktan sonra diş sıkma hastalığından kurtuldukları belirtilmektedir. Diş sıkma hastalığının tedavisinde botoks yöntemi de uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Bruksizm tedavisinde, kas gevşetici ilaçlardan da yararlanılabilirken, diş sıkma hastalığının tedavisinde sıcak uygulamasından da faydalanıldığı belirtilmektedir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.