Bademcik İltihabı Ve Bademcik Ameliyatı

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte, bademcik şişmesi sorunu ile de karşılaşmaya başladık. Peki bademcik nedir, bu konuda yeterli bilgiye sahip miyiz? Sizlere bademcik nedir konusunu kısaca anlatmak; ve sonrasında da bademcik hakkında bilgiler vermek için bu yazıyı hazırlamış bulunmaktayız…

<

Bademcik nedir? Bademcik, boğazın iki kenarında bulunan lenfoid dokuları olarak tanımlanabilmektedir. Bademcik nedir sorusuna verebileceğimiz bir başka yanıt ise, bademcik: ağız içerisinde, boğazın sağ ve sol tarafında yer alan lenfoid dokularının genel ismidir. Bademciklerin, vücudun mikroplara; ve bakterilere karşı savunulmasında kullanılan sistem olarak bilinmeleri gerekmektedir. Pek çok doktor, bademcikler hakkında: ”Boğazın bekçisi” yorumunu yapmaktadır. Bademcikler, vücuda giren; ve hastalığa neden olan mikropları ve bakterileri tutar; mikrop ve bakterilere karşı, vücudun savaşması için antikor üretimi gerçekleştirir; ve vücudun, bakteriler ve mikropların neden olacağı hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Her insanda, toplamda iki adet bademcik bulunduğunu söyleyebiliriz.
Bademcik iltihabının nasıl oluştuğunu açıklamak istersek: Vücuda giren mikroplarla; ve bakteriler ile savaşmak durumunda kalan bademciklerin, bu mikrop ve bakteriler nedeniyle iltihaplanmalar yaşadığını; ve bunun sonucunda da şiştiğini söyleyebiliriz. Bademcik iltihabı sonrasında, bademcikler şişerek büyüyeceklerdir. Bademcik iltihabı her gündeme geldiğinde bademcikler şişecek; sonrasında bademcik iltihabı tedavisi uygulanarak, bademcikler yeniden küçültülebilecektir. Bademcik iltihabının görünümü ise, farklı bademcik iltihabı durumlarında farklılık gösterebilmektedir. Bademcik iltihabı kimi zaman kızarık olacaktır. Kimi zaman ise, bademcik iltihabının, beyaz ya da sarı bir tabaka ile kaplandığından söz edilebilir. Bademcik iltihabı, herhangi bir kişi tarafından da görülebilmektedir; fakat, görülen her kızarıklık, beyaz ya da sarı tabaka; veya küçük noktalar, bademcik iltihabı teşhisi konulmasında yeterli olmaz. Bu nedenle, bademcik iltihabı şüphesinde, bir Kulak Burun Boğaz Uzmanından yardım almak gerekmektedir.
Bademcik iltihabının belirtileri hakkında bilgi vermek istersek, bademcik iltihabının belirtileri arasında boğaz ağrısı ilk sırada yer almaktadır. Bademcik iltihabının belirtilerinden bir diğeri de yutma zorluğudur. Yuttuğu şeylerin boğazına takıldığını düşünen kişiler de bulunmaktadır. Bademcik iltihabı belirtilerinin en önemlilerinden bir diğeri de ateştir. Bademcik iltihabı belirtilerinden bir diğeri ise halsizliktir. Bademcik iltihabı belirtileri arasında, kişilerin ağızlarının kötü kokmasından da söz etmek gerekmektedir. Bademcik iltihabı belirtilerinden bir başkası, boyun bölgesindeki bezelerde şişme iken; bir diğer bademcik iltihabı belirtisi de, kişinin konuşmasında meydana gelen değişikliktir.
Bademcik iltihabının tedavisinde başvurulacak olan en etkili yöntemlerden bir tanesi antibiyotik kullanımıdır. Ancak, bademcik iltihabında antibiyotik kullanacak olan kişilerin, boğazlarından kültür alınması gerekmektedir. Boğazdan alınan kültür ile, bademcik iltihabının nedenleri arasında yer alan bakterilerin tiplerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun sonrasında alınacak olan antibiyotik, bademcik iltihabının tedavisini kolaylaştıracaktır. Bademcik iltihabının tedavisinde, mutlaka doktora danışarak antibiyotik kullanmak, bu nedenle önem taşımaktadır.
Bademcik ameliyatı, sık sık bademcik iltihabı sorunu ile karşılaşan kişilerin ilk düşündükleri kurtuluş yoludur. Peki bademcik ameliyatı ne zaman gerçekleştirilmelidir? Bademcik ameliyatının yapılması için acele edilmemesi gerektiğini belirtmek gerekmektedir. Bademcik iltihabı ile çok sık karşılaşmayan kişiler için bademcikler, vücudun savunma mekanizmaları arasında yer alır; fakat, bademcik iltihabı sorununu sık sık yaşayan kişilerin bademcikleri yıpranır; ve bademcikler, vücudun bekçisi olmaktan çıkıp; vücudun bir tehdit unsuru haline gelirler. Bademcik ameliyatı bu durumda gerekli hale gelmektedir. Bademcik ameliyatı, aynı zamanda, bademcik iltihabının çok büyük olduğu; nefes alıp vermeyi engelleyerek, yutmayı zorlaştırdığı zamanlarda da yapılmalıdır. Bademcik ameliyatı, bademcik iltihabının, diğer organlara da zarar vereceği durumlarda da uygulanmalıdır. Aksi takdirde, bademcik iltihabı, bademciklere komşu olan diğer organlarda da sorun yaşanmasına neden olabilmektedir. Bademcik ameliyatı için, size yardımcı olan doktorun gerekli tetkikleri yapması; ve sizi bademcik ameliyatı hakkında bilgilendirmesi gerekmektedir.
Bademcik ameliyatı yapılacak olan çocuklarda, bademcik ameliyatı öncesi genel anestezi uygulanmalıdır. Bademcik ameliyatı gerçekleştirecek olan kişi, duruma uyum sağlayacak kapasitede ise, 18 yaşını doldurmuş ise, genellikle bademcik ameliyatı lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Bademcik ameliyatının donanımlı bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bademcik ameliyatının riskleri hakkında bilgi vermek istersek: bademcik ameliyatının riskleri de her ameliyat gibi söz konusudur. Bademcik ameliyatının riskleri anestezi ile başlamaktadır. Bununla birlikte, bademcik ameliyatının riskleri arasında bademcik ameliyatının kendisi de yer almaktadır. Unutmamak gerekir ki: her ameliyatın bir takım riskleri bulunmaktadır. Bademcik ameliyatının riskleri arasında en önemli riski şudur: bademcik ameliyatında, alınan bademciklerin kesildikleri yerlere dikiş uygulanmamakta; ve bu bölgeler açık kalmaktadır. Açık kalan bu bölgelerden zaman zaman meydana gelebilecek olan kanamalar, bademcik ameliyatı riskleri arasında ilk sırayı almakla birlikte, gelişen tıp uygulamaları ile, bademcik ameliyatının riskleri en aza indirgenmeye çalışılmıştır.
Bademcik ameliyatının sonrasında, alınan bademciklerin, vücudun savunmasını yerine getiremedikleri de doğrudur. Fakat, vücut savunmasını gerçekleştiren organlardan sadece bir tanesi olan bademcikler bademcik ameliyatı ile alınmakta; ve vücut savunmasına destek sağlayan diğer organlar vücutta kalarak, savunma eylemini gerçekleştirmeye devam etmektedirler.
Bademcik ameliyatı sonrasında, bademciklerin yeniden büyüdüğünü düşünen kişiler bulunmaktadır. Fakat, bademcik ameliyatı doğru bir şekilde yapılmış ise, herhangi bir şişme olmayacaktır. Bademcik ameliyatında bademciğin eksik alınması durumunda, kalıntılarda şişmeler meydana gelebilir.
Bademcik ameliyatı sonrasında vücudun savunma mekanizmasının çalışmayacağını düşünerek daha sık hasta olacağına inanan kişiler yanılmaktadırlar. Bununla birlikte, bademcik ameliyatının sonrasında bademcikleri alınan kişiler, daha rahat soğuk ve sıcak besinler yiyip içebilecekerini düşünürler. Bu durum ise, kişilerin boğaz sorunlarının artmasına neden olmakta; ve daha sık hastalanmaya sebebiyet vermektedir; ama, bu durum kişinin kendi elindedir.
Bademcik ameliyatı sonrasında kişinin hastanede kalmasına gerek görülmemekle birlikte, bademcik ameliyatı riskleri arasında sözünü ettiğimiz kanamaların yaşanması durumunda, ailelerin telaşa kapılmamaları için, bademcik ameliyatı yapılan hastanın ilk 24 saat hastanede tutulması istenebilmektedir. Bademcik ameliyatı sonrasında görülen kanama, ıkınma, zorlanma; ya da damarların durumuna bağlı olarak değişiklik gösteren bir sıklıkla yaşanmaktadır. Bazen kanamalar, on güne kadar görülebilmektedir.
Bademcik ameliyatını gerçekleştiren doktor, bademcik ameliyatı olan kişiyi değişik aralıklarla görmek isteyebilir. Bademcik ameliyatının sonrasında meydana gelen beyaz kabuklanmaların normal olduğu, doktor tarafından, bademcik ameliyatı olan kişiye açıklanır; kişinin içi rahatlayacaktır.
Bademcik ameliyatı sonrasında, kullanılması gereken ilaçlar ise, genellikle ağrı kesicilerdir. Ağrı kesici, bademcik ameliyatı sonrasında, şurup ya da damla şeklinde verilmektedir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.