Sigarayı Bıraktıktan Sonra Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyım?

Bu yazımızda sizlere, sigarayı bırakmak neden kilo aldırır, ve sigarayı bırakmak neden kilo yapar… gibi soruların yanıtlarından söz edeceğiz. Sonrasında da, sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamak için ne yapmalıyım sorusunun yanıtlarını vereceğiz. Pek çok kişi, sağlığa zararlı olmasına karşın, bırakmasının ardından kilo alacağı korkusuyla sigarayı bırakmak istemiyor. Ve gerçekten de sigarayı bırakan kişiler, bırakma süreçlerinin özellikle ilk altı ayında kilo artışı ile karşılaşıyor. Çok sigara içip de sigarayı bırakanlar, az içip de bırakanlara göre daha az kilo alıyor; ama, sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamak da mümkün… Nasıl mı? Şimdi sizlere bu bilgileri aktaralım…

Sigarayı Bırakmak Neden Kilo Aldırır?
Sigarayı Bırakmak Neden Kilo Yapar?

• Sigara, pek çok kişide iştahsızlığa neden olduğundan dolayı, az yemek yenir. Ama sigarayı bıraktıktan sonra, iştah açılır, ve kişiler her zamankinden daha çok yemek yemeye başlarlar. Bununla birlikte, hareket oranı da az ise, alınan kalori miktarı, harcanan kalori miktarından çok olur, ve bu durum kilo artışına neden olabilir.

• Sigaranın içeriğinde bulunan Nikotin dolayısı ile metabolizma hızı, her içilen sigaranın sonrasında birqaz daha artmakta; ve vücut daha fazla kalori yakmaktadır. Ancak sigara bırakıldığında, metabolizma hızı olması gereken seviyeye gelir; ve dolayısı ile yavaşlayan metabolizma kilo artışını gündeme getirebilmektedir.

• Sigara kullanan insanların tat, ve koku alma duyuları, içmeyenlere göre yavaştır. Ve bu nedenle yediklerinin tadını, kokusunu almaz, kendilerine uygun olmayan şeyleri de bu nedenle sevebilir, ya da sevmeyebilirler. Ancak sigara bırakıldığında, duyular olması gerektiği gibi çalışır. Bu da, beslenme alışkanlığının değişmesine, farklı yiyecek; ve içeceklerin sevilmesi; ya da sevilmemesine neden olabilir. Kilo artışının bir diğer nedeni de budur; çünkü tatlıya; ve yağlı yiyeceklere ilgi daha fazla olur.

• Sigara içenlerin elinde; ve ağzında sürekli bir şeylerin olması, sigarayı bıraktıktan sonra da aynı alışkanlığın oluşmasına neden olur, ve bu durum, sürekli bir şeyler yemeyi gerekliymiş gibi hissettirir. Bu da, gün içerisinde alınan kalori miktarını arttırır.

• İnsanlar sigarayı genellikle, stres atmak, zaman geçirerek sosyalleşmek için tercih ederler. Sigaranın bırakılmasından sonra ise bu durumlar için yiyecekleri tercih ederler. Bu nedenle fazla kalori alımı gerçekleşir; ve kilo artışı kaçınılmaz olur.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Kilo Almak Zararlımı?

Pek çok kişi, hem sigaranın, hem de bırakıldıktan sonra alınan kilonun zararlı olduğunu düşünmekte, bu nedenle de sigara mı, kilo almak mı şeklinde bir ikileme düşmektedir. Sigaranın sağlığa zararları hakkında yapılmış çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Elbette kilonun da sağlığa zararı yok değildir; ama, sigara; ve kilonun zararları arasında dağlar kadar fark vardır…

Sigaranın kalp sağlığına verdiği zararı, sigarayı bıraktıktan sonra 45 kilo alırsanız kalbinize vermiş olursunuz… Bugüne kadar kimse, sigarayı bıraktığı için 45 kilo almamıştır. Alınan kilo 2 – 5 aralığındadır. Bu nedenle, bir seçim yapmanız gerektiğinde, sigarayı bırakmayı tercih etmeli, kendinizi, kalp hastalıkları, ve pek çok kanser türüne karşı korumaya almalısınız. Ki zaten, sigarayı bıraktıktan sonra kilo almak zorunda da değilsiniz…

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyım?

• Tüketeceklerinizin içeriğinde çok fazla yağ bulunmamasına dikkat etmelisiniz.
• Satın alacağınız yiyecek, ve içeceklerin etiketlerini okuyarak, kalorisi az olanı alın.
• Atıştırmalıkların, düşük kalorili olanlarını tercih edin.
• Beslenme listenizde daha çok şunlara yer verin: Tam tahıllı yiyecekler, az yağlı, ya da yağsız süt, ve süt ürünleri, et grubu, sebze, ve meyveler…
• Şekerden, ve şekerli şeylerden uzak durun. Canınız şeker istediğinde, doğal tatlandırıcı ile hazırlanan şeyleri tüketin, ya da daha iyisi meyve yiyin.
• Düzenli egzersiz yaparak daha çok kalori harcayın.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.