21 Aralık Kış Gündönümü

21 Aralık’ta ne olur sorusunun yanıtlarını herkes merak ediyor. Çünkü reklamlarda sürekli olarak En Uzun Gece İndirimleri sloganı geçiyor. Bu nedenle biz de sizleri 21 Aralık Kış Gündönümü hakkında bilgi sahibi yapmak istedik. Kış Gündönümü nedir, ilerleyen bölümlerde yanıtını vereceğimiz sorumuz. 21 Aralık’ta, bizim içerisinde bulunduğumuz Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece, Güney Yarım Kürede ise en uzun gün yaşanır. Kuzey Yarım Küre; yani bizim için 21 Aralık Kış Gündönümü, kış mevsiminin başlangıcı olarak bilinir. Güney Yarım Küre için ise yaz mevsiminin başlangıcıdır. Peki 21 Aralık’ta ne olur? Kış Gündönümü nedir? Hemen sorularımızın yanıtlarını aktarmaya başlayalım.

Kış Gündönümü Nedir?

Türkiye, Kuzey Yarım Küre’de bulunmaktadır. Ve 21 Aralık kış Gündönümü, Kuzey Yarım Küre için en uzun gece anlamını taşımaktadır. Sonrasında ise 23 Aralık itibari ile günler uzamaya; geceler kısalmaya başlar. Güney Yarım Küre için ise durum bunun tam tersi şekilde cereyan eder. Geceler uzarken; günler kısalmaya başlar. Türkiye’de en uzun gece, Daha Kuzey’de bulunan Sinop’ta yaşanır. Bizler her ne kadar, Kış Gündönümünü kışın başlangıcı olarak düşünsek de, bazı ülkeler 21 Aralık tarihini, Kuzey Yarım Küre için kışın, Güney Yarım Küre için yazın ortası olarak düşünmektedirler. Bizler bunun böyle olmadığını biliriz. İçinde bulunduğumuz günlere bakınca, karlar daha yeni yağmaya başladı, öyle değil mi?

Aslında Kış Gündönümü nedir sorusunun yanıtlarını verirken şu detaya da dikkat çekmemiz gerekir ki: en uzun gece; ya da en uzun gün, tarihin 21 Aralık olması ile ilgili değildir. Miladi takvimde yılın 355. günüdür. Artık yıllarda; yani 4’e bölünebilen 2016, 2020, 2024 gibi yıllarda yılın 356. gününe genk gelmektedir. Sene sonuna 10 gün vardr. İşte bu zaman takvimlerde 21 Aralık’ı göstermektedir. Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne kış gündönümünde; yani 21 Aralık’ta dik gelir. Bizim Kuzey Yarım Küre’de Kış Gündönümü adını verdiğimiz 21 Aralık tarihi Güney Yarım Küre’de Yaz Gündönümü olarak bilinmektedir.

21 Aralık Kış Gündönümü aslında yılın gerçekleşen tek olayı değildir. Söz konusu dört farklı gün vardır ve her biri bir mevsimin başlangıcını simgelemektedir. Bu durumlara neden olan hem eksen eğikliği, hem de dünyanın güneş etrafında dönüyor olmasıdır. Söz konusu günler: 21 Mart ve 23 Eylül olarak baharın başlangıcını ifade ederler ki bu tarihlere ekinoks adı verilir. Ekinoks, gece ve gündüzün eşit olması demektir. 21 Aralık Kış Gündönümüne ve 21 Haziran Yaz Gündönümüne ise Solstis adı verilir. 21 Aralık’ta en uzun gecenin yaşanması ile birlikte, 21 Haziran’da da en uzun gün yaşanmaktadır. Kuzey Yarım Küre’de güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne, 43°06′ açı ile gelir. 43 derece 6 dakikalık açı olarak da okunan bu durumda, yaz mevsimi başlar ve kuzeye gidildikçe gece süresi uzamaya başlar.

21 Aralık kış gündönümünden 21 Mart Ekinoksa kadar, geceler yine de gündüzlerden daha uzundur. Süre ekinoksta eşitlenir. 21 Mart’a kadar Kuzey Kutup Dairesi’ne, Aydınlanma Çemberi teğet geçecektir. 21 Aralık tarihine kadar Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde, güneş ışınları gölge boyunu en uzun seviyede yaşar. Çünkü güneş ışınları bu zamana kadar en dar açı ile alınmaktadır. 21 Aralık Kış Gündönümünden sonra ise gölge boyları kısalmaya ve güneş ışınlarının geliş açıları büyümeye başlar. Türkiye için 21 Aralık’taki gündüz süreleri Güney’e gidildikçe uzar. Dolayısı ile en uzun gündüzün Hatay, en uzun gecenin ise Sinop’ta yaşandığını söyleyebiliriz. Sinop Kış Gündönümünde en uzun geceyi 15 saat 6 dakikalık bir süre olarak yaşar. Hatay’da ise en kısa gece yaşanır ve 14 saattir.

21 Aralık’ta Ne Olur?

■ Güney Yarım Küre güneşe dönük konumdadır.
■ Saat 12:00’da Oğlak Dönencesi’ne güneş ışınları dik düşer.
■ Oğlak Dönencesine bir çubuk dikilirse, gölgesi olmaz.
■ Oğlak Dönencesinde, güneş ışınlarının atmosferdeki tutulma oranı en azdır.
■ Ekvator’dan Kuzey’e gidildikçe gündüzler kısalır, geceler uzar.
■ Kuzey Yarım Küre’de kış, Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi başlar.
■ Aydınlanma Çemberi, Kutup dairelerine teğet geçer.
■ Kuzey Kutup Dairesi’nin tamamı karanlıkta kalır ve 24 saat gece yaşanır. Güney Kutup Dairesi’nin tamamı güneşi görür ve 24 saat gündüz yaşanır.
■ Güney Yarım Küre’de ufuk düzlemi üzerinde en yüksek konumda bulunan güneş, Kuzey Yarım Küre’deki ufuk düzlemi üzerinde ise en alçak konumunda bulunur.
■ Kuzey Yarım Küre’de en uzun boyuna ulaşan gölge, Güney Yarım Küre’de ise en kısa boyunu yaşar.
■ Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece, en kısa gündüz yaşanırken, Güney Yarım Küre’de ise en kısa gece, en uzun gündüz yaşanır.
■ 21 Aralık Kış Gündönümü sonrasında gündüzler Kuzey Yarım Küre’de uzar ve geceler kısalırken; Güney Yarım Küre’de ise geceler uzamaya; gündüzler kısalmaya başlar.
■ Güney Yarım Küre’de güneş ışınlarının geliş açıları 21 Aralık Kış Gündönümü sonrasında kısalmaya başlarken, Kuzey Yarım Küre’de ise uzamaya başlar.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.