Sakız Yuttuktan Sonra Ne Olur?

Sakız çiğnemeyen kişi sayısı oldukça az olmakla birlikte, sakız çiğneme alışkanlığı genellikle çocukluk dönemlerinden başlamaktadır. Ancak, yine çocukluktan başlamak sureti ile sakız yutmak; ve sakız çiğnemek hakkında pek çok efsane dile getirilir. Örneğin, gece sakız çiğnediğinizde, ölülerin etini çiğniyor olduğunuzu söyleyenler dahi olabilir. Sakız yutmak hakkında da, yutulan sakızın, ortalama 7 sene vücutta kaldığı, hatta yutulan tüm sakızların midede birleşip, bir sakız yumağı haline geldiğini söyleyenler de vardır. Peki sakız yuttuktan sonra ne olur? Sakız yuttum ne yapmalıyım diyen kişiler ne gibi önlemler almalıdır? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde sizlere, bu soruların yanıtlarından söz etmeye çalışacağız…

Sakız Yuttum Ne Yapmalıyım?

Biraz önce de belirttiğimiz gibi, sakız çiğneme alışkanlığı, genellikle çocukluktan gelmekte, ve sonrasında da devam etmektedir; çünkü, sigarayı bırakmak isteyenler sakız çiğneyerek bu alışkanlıklarından kurtulmayı hedefleyebilir. Zayıflamak isteyenler ise açlıklarını, yine sakız çiğneyerek bastırabilirler. Ve bunun yanında, stres atmayı sağlayabilen, can sıkıntısını gideren sakız çiğnemek, çene kaslarını da kuvvetlendirir. Ama, bazen üşendiğimiz, bazen de atacak çöp bulamadığımız için, çiğnediğimiz sakızı, zaman zaman yutmak durumunda kalabiliriz.

Sakız yutmanın zararları elbette olabilir, örneğin, farkında olmadan yuttuğunuz sakız boğazınıza, hatta nefes borunuza kaçabilir; ve boğulmanıza neden olabilir. Ama, sakız yuttuğunuzun farkındaysanız; ve yuttuğunuz sakız çok büyükse de nefes borusu; ve sonucunda boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat, tüm bu durumlar söz konusu değilse, sakız yuttuktan sonra, özel hiç bir çabada bulunmanıza da gerek yoktur… Peki sakız yuttuktan sonra ne olur?

Sakız Yuttuktan Sonra Ne Olur?

Sakız yutmanın sonrasında, yediğiniz, içtiğiniz tüm besinler gibi, sakız da sindirim sisteminde bulunan enzimler, asitler, ve mide hareketleri sayesinde sindirilmektedir. Çünkü sindirim sistemi çok kuvvetlidir; ve sert bir yiyeceği nasıl sindiriyorsa, sakızı da o şekilde sindirebilir. Ama aynı durum, ince bağırsak için geçerli değildir…

İnce bağırsak, besinlerin emiliminin gerçekleştirildiği noktadır. Ama sakızda bulunan bazı kimyasalların emilmesi durumu söz konusu değildir. Bu nedenle de, sakız, ince bağırsak tarafından, emilimi gerçekleşen besinler arasında dahil edilemez. Fakat, yine de, dışkı yolu ile vücuttan atılır; ve bu nedenle, sakız yuttum, 7 sene vücudumda kalır mı gibi yanılgılara düşmenize neden bulunmamaktadır.

Tüm bunlara rağmen, siz yine de sakızın bir yiyecek olmadığını hatırlayıp, onu yutmamaya dikkat edin. Yutarsanız da sorun olmadığını bilin.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.